De Wetenschap achter Ashwagandha: Hoe het helpt bij het verminderen van stress en angst

De Wetenschap achter Ashwagandha: Hoe het helpt bij het verminderen van stress en angst

Ashwagandha is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Het wordt vaak gebruikt als adaptogeen, wat betekent dat het het lichaam kan helpen om te gaan met stress en angst. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wetenschap achter ashwagandha en hoe het kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Hoe werkt Ashwagandha?

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Het wordt tegenwoordig steeds populairder als supplement vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Maar hoe werkt Ashwagandha eigenlijk?

Ashwagandha bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder withanoliden, alkaloïden en andere fytochemicaliën. Deze stoffen kunnen de activiteit van neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden, zoals GABA en serotonine. GABA is een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van de angstrespons en serotonine is een neurotransmitter die een rol speelt bij het reguleren van de stemming.

Door de activiteit van deze neurotransmitters te beïnvloeden, kan ashwagandha helpen bij het verminderen van symptomen van angst en depressie. Ashwagandha kan ook de cortisolspiegel verlagen, een hormoon dat wordt geassocieerd met stress. 

Ontstekingsremmende eigenschappen

Naast het reguleren van neurotransmitters en het verlagen van cortisol, heeft ashwagandha ook ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingen zijn een normale reactie van het lichaam op letsel of infectie. Echter, chronische ontstekingen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, artritis en kanker.

 

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology toonde aan dat ashwagandha-extract de productie van cytokines remt, die ontstekingen kunnen veroorzaken. Dit kan helpen bij het verminderen van de ontstekingsrespons in het lichaam.


ashwagandha immuniteit boosten immuunsysteem verminderen ontstekingen

Andere effecten van Ashwagandha

Naast de eerder genoemde effecten, heeft ashwagandha nog andere voordelen voor de gezondheid. Hieronder staan enkele van de belangrijkste effecten van ashwagandha:

  • Vermindert ontstekingen: 

Zoals eerder vermeld, heeft ashwagandha ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan daarom helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, die kunnen bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen.

  • Verlaagt het bloedsuikergehalte: 

Ashwagandha kan helpen bij het verminderen van het bloedsuikergehalte. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes of mensen die een hoger risico lopen op diabetes.

  • Verbetert de immuniteit: 

Ashwagandha kan ook de immuniteit van het lichaam verbeteren. Het kan de activiteit van natuurlijke killer-cellen verhogen, die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van infecties en kankercellen.

  • Verbetert de vruchtbaarheid bij mannen: 

Ashwagandha kan ook de vruchtbaarheid van mannen verbeteren door de productie van testosteron te stimuleren en de kwaliteit van het sperma te verbeteren.

  • Verbetert de spierkracht en het uithoudingsvermogen: 

Ashwagandha kan ook helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Het kan de spiermassa vergroten en de VO2max verhogen, wat kan bijdragen aan betere prestaties bij sporters.

  • Verbetert de hersenfunctie: 

Ashwagandha kan ook de hersenfunctie verbeteren. Het kan helpen bij het verbeteren van het geheugen en de concentratie, en kan ook helpen bij het verminderen van cognitieve achteruitgang bij ouderen.

Kortom, ashwagandha heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Van het verbeteren van de slaap en het verminderen van stress en angst tot het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de hersenfunctie, ashwagandha kan een nuttige aanvulling zijn op een gezonde levensstijl. Het is echter altijd belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en je arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van ashwagandha of een ander supplement.

.

Hoe kan Ashwagandha worden gebruikt?

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende manieren waarop Ashwagandha kan worden gebruikt:

Capsules

Ashwagandha is verkrijgbaar in capsulevorm en kan worden ingenomen met water of melk. De capsules zijn handig voor mensen die onderweg zijn en geen tijd hebben om poeder te mengen of tincturen te nemen. De aanbevolen dagelijkse dosering varieert van 300 tot 600 mg, afhankelijk van het gewenste effect en de individuele behoeften. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en niet meer dan de aanbevolen dosis in te nemen.

Poeder

Ashwagandha-poeder kan worden gemengd met water, melk, sap of yoghurt. Het kan ook worden gebruikt in smoothies of in de keuken worden gebruikt bij het maken van gerechten. De smaak van ashwagandha-poeder is aards en licht bitter. De aanbevolen dosering is 1 tot 2 gram per dag, wat overeenkomt met ongeveer een halve tot een hele theelepel poeder.

Tincturen

Ashwagandha-tincturen zijn vloeibare extracten die kunnen worden ingenomen door een paar druppels onder de tong te plaatsen of te mengen met water of sap. De tincturen worden vaak gebruikt voor een snellere absorptie en effectiviteit. De aanbevolen dosering varieert van 2 tot 4 ml per dag.

ashwagandha gezondheid voordelen

Conclusie

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de precieze mechanismen achter de effecten van ashwagandha te begrijpen, is het duidelijk dat het kruid potentieel heeft als natuurlijke manier om stress en angst te verminderen. Het kan worden gebruikt als onderdeel van een gezonde levensstijl en kan worden gecombineerd met andere methoden om stress te verminderen, zoals meditatie en lichaamsbeweging. Als je last hebt van stress of angst, is het de moeite waard om ashwagandha te proberen als onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar raadpleeg altijd je arts voordat je begint met het gebruik van een nieuw supplement.