Hoe je je eigen Sporenprints van paddo’s maakt en bewaart voor toekomstig gebruik: een stapsgewijs plan

Hoe je je eigen Sporenprints van paddo’s maakt en bewaart voor toekomstig gebruik: een stapsgewijs plan

 

Het maken van je eigen sporenprints van paddo’s (magic mushrooms) is een leuke en eenvoudige activiteit. Het stelt je in staat om je eigen paddo’s te kweken, te identificeren welke soorten in je omgeving groeien en je hebt er geen speciale apparatuur of dure materialen voor nodig. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij het maken van je eigen sporenprints:

Benodigdheden:

 • paddo’s
 • Papier of karton
 • Een container met een deksel
 • Schaar of x-acto mes
 • Een schone pot met een goed sluitend deksel
 • Gedistilleerd water
 • Een lepel of een ander hulpmiddel om de ingrediënten mee te mengen
 • Een stukje papier of koffiefilter om de mond van de pot af te dekken

Stap 1: Verzamel de paddo’s

Het verzamelen van paddo’s kan een leuke en spannende activiteit zijn, maar het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en alleen paddo’s te verzamelen die je kunt identificeren. Als je nog nooit paddo’s hebt gezocht, raden we aan om te beginnen met het leren van de basisprincipes van het identificeren van paddo’s. Er zijn veel bronnen beschikbaar online en in boeken die je kunnen helpen om te beginnen.

Wanneer je paddo’s gaat verzamelen, is het belangrijk om te weten welke soorten in jouw omgeving voorkomen en welke eetbaar zijn. Verzamel nooit paddo’s die je niet kunt identificeren of waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. Het eten van giftige paddo’s kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, dus wees voorzichtig en zorg ervoor dat je weet wat je doet.

Als je gaat paddo’s zoeken, neem dan een mand of tas mee om de paddo’s in te verzamelen. Pluk de paddo’s voorzichtig en snijd ze af met een mes of schaar, zodat de wortels of het mycelium in de grond blijven zitten. Verzamel alleen gezonde paddo’s en laat beschadigde of aangetaste paddo’s achter.

Het verzamelen van paddo’s kan een geweldige manier zijn om buiten te zijn, te genieten van de natuur en nieuwe vaardigheden te leren. Maar onthoud altijd dat veiligheid voorop staat en dat je alleen paddo’s moet verzamelen die je kunt identificeren en waarvan je weet dat ze eetbaar zijn.

Je kunt ook gebruik maken van een kweekset om paddo’s te kweken en nieuwe sporen te maken. Een kweekset is een handige manier om te beginnen met het kweken van paddo’s omdat het alle benodigde materialen bevat en je geen speciale apparatuur of kennis nodig hebt.

Kweeksets zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en bevatten vaak een substraat (zoals vermiculiet of rijstmeel) en sporen of broed van de paddo’ssoort die je wilt kweken. Het enige wat je hoeft te doen is de instructies op de verpakking te volgen om de kweekset op te zetten en de paddo’s te laten groeien.

Als de paddo’s in de kweekset volgroeid zijn, kun je sporenprints maken van de hoeden van de paddo’s en deze gebruiken om nieuwe paddo’s te kweken. Of je kunt een klein stukje van de paddo afsnijden en gebruiken om een nieuwe kweekset te maken.

Het gebruik van een kweekset is een handige manier om te beginnen met het kweken van paddo’s en het maken van sporenprints, vooral als je geen ervaring hebt met het zoeken naar paddo’s in het wild. Het is ook een geweldige manier om te experimenteren met verschillende paddosoorten en om meer te weten te komen over de fascinerende wereld van paddo’s en schimmels.Stap 2: Maak de paddo schoon en bereid hem voor

 

Als je paddo’s wilt gebruiken om sporenprints te maken, is het belangrijk om de paddo’s goed schoon te maken en voor te bereiden. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen:

 

Maak de paddo’s voorzichtig schoon door eventueel vuil of stof weg te vegen met een zachte borstel of een vochtige papieren handdoek. Spoel ze vervolgens kort af onder de kraan en dep ze droog met een schone handdoek. Zorg ervoor dat je de paddo’s niet te lang onder water houdt, want dit kan de textuur van de paddo’s beïnvloeden.

 

Snijd voorzichtig de hoed van de paddo af met een schoon mes.Stap 3: Maak de sporenprint

Na het schoonmaken en voorbereiden van de paddo, kun je beginnen met het maken van de sporenprint. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen:

 1. Plaats de hoed van de paddo met de lamellen (de ribben aan de onderkant van de hoed) naar beneden op een vel wit papier of een glazen schaal.

 

 1. Bedek de paddo met een omgekeerd glas of een plastic bakje om te voorkomen dat er stof of vuil op de sporen valt.

 

 1. Laat de paddo enkele uren of een hele nacht staan, zodat de sporen op het papier of de schaal terechtkomen.

 

 1. Verwijder voorzichtig het glas of het plastic bakje en til de paddohoed op om de sporenprint te bekijken. De sporen zouden een stempel achtig patroon op het papier moeten vormen.

Je kunt de sporenprint gebruiken om nieuwe paddo’s te kweken. 

Door deze stappen te volgen, kun je gemakkelijk sporenprints maken van paddo’s en ze gebruiken om nieuwe paddo’s te kweken. Het is een leuke en interessante manier om meer te leren over de wereld van paddo’s en schimmels.

 

paddo magic mushroom sporen spores psilocybe

 

Stap 4: Bewaar de sporenprint

Als je eenmaal een mooie sporenprint hebt gemaakt, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren voor toekomstig gebruik. Hier zijn de stappen die je moet volgen om de sporenprint goed te bewaren:

 1. Laat de sporenprint volledig drogen op het papier of de schaal. Dit duurt meestal enkele dagen.

 

 1. Plaats de droge sporenprint in een envelop of een plastic zakje. Zorg ervoor dat de sporenprint niet wordt gevouwen of op een andere manier beschadigd raakt.

 

 1. Label de envelop of het zakje met de naam van de paddo en de datum waarop de sporenprint is gemaakt.

 

 1. Bewaar de envelop of het zakje op een koele, droge plaats, bij voorkeur in de koelkast of vriezer. Dit helpt de sporenprint te beschermen tegen vocht en schimmelgroei.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de sporenprint in goede staat blijft en klaar is voor gebruik wanneer je hem nodig hebt. Sporenprints kunnen maanden of zelfs jaren worden bewaard als ze op de juiste manier worden behandeld. Het is altijd een goed idee om meerdere sporenprints te maken en te bewaren van verschillende paddo’s, zodat je altijd een selectie hebt om uit te kiezen wanneer je nieuwe paddo’s wilt kweken.

Stap 5: Maak een sporensuspensie

Stap 5: Maak een sporensuspensie

Een sporensuspensie is een mengsel van sporen en water, dat wordt gebruikt om paddo’s te kweken. Hier zijn de stappen die je moet volgen om een sporensuspensie te maken:

 1. Verzamel een kleine hoeveelheid van de sporen die je wilt gebruiken. Dit kan een sporenprint zijn die je eerder hebt gemaakt, of het kan een commercieel verkrijgbare sporenoplossing zijn.

 

 1. Voeg een paar druppels water toe aan de sporen en meng ze voorzichtig met behulp van een steriele pipet of een tandenstoker. Zorg ervoor dat de sporen volledig zijn opgelost in het water.

 

 1. Voeg vervolgens meer water toe om de gewenste concentratie te bereiken. De juiste concentratie hangt af van het type paddo dat je wilt kweken en de methode die je gebruikt.

 

 1. Meng de sporensuspensie goed door te schudden of te roeren.

 

 1. Giet de sporensuspensie in een spuitfles of een injectiespuit met een naald. Dit maakt het gemakkelijk om de sporensuspensie op het substraat te spuiten.

 

 1. Bewaar de sporensuspensie op een koele, donkere plaats totdat je klaar bent om hem te gebruiken.

Door deze stappen te volgen, kun je een sporensuspensie maken die klaar is om te worden gebruikt om paddo’s te kweken.

Stap 6: Maak een spore-syringe

 

Een spore-syringe is een handige manier om een sporensuspensie toe te passen op het substraat waarop je paddo’s kweekt. Hier zijn de stappen die je moet volgen om een spore-syringe te maken:

 1. Verzamel een sporensuspensie zoals hierboven beschreven en zorg ervoor dat het mengsel volledig is opgelost in water.

 

 1. Plaats een steriele naald op een spuit en vul de spuit met de oplossing. De naald moet groot genoeg zijn om door het substraat te kunnen prikken.

 

 1. Tap voorzichtig op de spuit om eventuele luchtbellen te verwijderen en zorg ervoor dat de naald volledig is gevuld met de sporensuspensie.

 

 1. Veeg de naald af met alcohol om eventuele bacteriën of schimmels te doden.

 

 1. Plaats de naald in het substraat en injecteer de sporensuspensie. De hoeveelheid die je moet gebruiken hangt af van de grootte van de injectieplaats en het type paddo dat je kweekt.
 2. Herhaal deze procedure op verschillende plaatsen in het substraat om de kans op een goede oogst te vergroten.

 

 1. Bewaar de spore-syringe op een koele, donkere plaats totdat je klaar bent om hem te gebruiken.

Door deze stappen te volgen, kun je een spore-syringe maken die klaar is om te worden gebruikt om paddo’s te kweken. 

 

Stap 7: Gebruik de sporenprints 

Het maken van een sporensuspensie en het gebruik van een spore-syringe zijn handige technieken om sporen van paddo’s te verzamelen en te gebruiken voor het inoculeren van een substraat. Door de sporen op deze manier te verzamelen, kun je ervoor zorgen dat de kweek steriel blijft en dat de paddo’s die je kweekt van hoge kwaliteit zijn. Het is belangrijk om de stappen zorgvuldig te volgen en ervoor te zorgen dat alle apparatuur schoon en steriel is om ongewenste bacteriën of schimmels te voorkomen. Door het gebruik van deze technieken kun je met succes je eigen paddo’s kweken.

 

psilocybine cubensis paddo magic mushroom tub sporen spores

 

Conclusie

Het maken van sporenprints van paddo’s is een eenvoudige en leuke activiteit die je kunt doen zonder speciale apparatuur of dure materialen. Met een beetje oefening kun je je eigen sporenprints maken en je paddo’s kweek vaardigheden verbeteren.