Maitake: Ontdek de geneeskrachtige voordelen van Grifola frondosa

Maitake: Ontdek de geneeskrachtige voordelen van Grifola frondosa

 

De "Koning van de paddenstoelen"

 

Maitake (Grifola frondosa) wordt ook wel de "koning van de paddenstoelen" genoemd, omdat hij zoveel voordelen biedt voor de gezondheid. Hij wordt in de traditionele Aziatische geneeskunde al lang gebruikt als versterker van het immuunsysteem, en de laatste jaren krijgt hij steeds meer aandacht als medicinale paddenstoel.

Kortom, we gaan het hebben over de "Koning van de paddenstoelen". Ontdek de verrassende voordelen van Maitake

 

Maitake uiterlijk

 

Een maitake paddenstoel is een grote, witte, paraplu vormige schimmel die groeit op rottende bomen. De hoed is 3 tot 15 centimeter breed met plooien die langs de zijkanten lopen. De hoeden kunnen tot een meter in diameter worden met geribbelde randen en kieuwen aan de onderkant. De hoeden overlappen elkaar als een berg bladeren. De stengels zijn dik en vezelig. De Maitake heeft een sterk aroma dat lijkt op dat van knoflook of ui als hij vers is, maar deze geur verdwijnt als hij uitdroogt.

 

In het wild vormt hij in de herfstmaanden enorme clusters aan de voet van bomen, waaraan je de maitake kunt herkennen.

 

Maitake paddenstoelen groeien in de zomer en de herfst op dode bomen en boomstammen. Ze komen voor in heel Europa, Noord-Amerika en Azië.

maitake Grifola frondosa uiterlijk

Maitake betekenis

 

De naam Maitake komt van het Japanse woord "mai" (dans) en take (paddenstoel), oftewel "de dansende paddenstoel".wat verwijst naar zijn neiging om in klompjes te groeien die als dansers door de wind kunnen worden bewogen.

 

In Japan staat hij bekend als ‘’hiratake’’ of ‘’hen of the woods’’ vanwege zijn gelijkenis met een jonge kip. Vanwege zijn vorm wordt hij ook wel ‘’ramskop’’ of ‘’schapenkop’’ genoemd.

 

De Latijnse naam is Grifola Frondosa, wat ‘vol met bladeren’ betekent. Als je de maitake paddestoel ziet, begrijp je waar deze paddenstoel bladeren naam vandaan komt. 

 

Maitake of Grifola frondosa is een paddestoel die in de herfst op bomen groeit .Dankzij zijn indrukwekkende grote  omvang heeft deze paddenstoel de bijnaam 

"Koning der paddenstoelen" gekregen. 

In Nederland noemen we deze paddestoel Eikhaas .Maitake geschiedenis

Ze worden in China al meer dan 2000 jaar in de traditionele Chinese geneeskunde voor hun immuunversterkende eigenschappen gebruikt. En werden rond 730 na Christus in de Japanse traditionele geneeskunde geïntroduceerd.

Maitake paddenstoelen hebben een lange gebruiksgeschiedenis in de Aziatische keuken. Ze werden in China al in de 12e eeuw gebruikt, toen ze voor het eerst werden gedocumenteerd in het Compendium of Materia Medica van Li Shizhen. De paddenstoel werd ook genoemd in Chinese kruidenboeken zoals Ben Cao Gang Mu van Li Shizhen en Ming Dynasty Pharmacy van Zhang Jingyue

In Japan werden maitake paddenstoelen ten minste sinds de 9e eeuw gebruikt in de traditionele Japanse keuken.

In Japan wordt maitake thee gemaakt van gedroogde paddenstoelen en wordt al eeuwenlang gebruikt als tonicum of tegen diabetes en hoge bloeddruk en wordt ook gebruikt als ontstekingsremmer en bij artritis en andere ontstekingsziekten.

 

Maitake en zijn vele voordelen voor het lichaam

 

De Japanners gebruiken maitake al eeuwen in hun traditionele geneeskunde, 

Kampo genaamd (ook wel Chinese kruidengeneeskunde genoemd). In feite zijn er meer dan 100 wetenschappelijke studies die de voordelen voor de gezondheid bevestigen. Hieronder volgen slechts enkele van de vele manieren waarop maitake paddenstoelen een goede gezondheid ondersteunen.

maitake Grifola frondosa lichaam

Maitake bevat:

 

Mineralen 

calcium, ijzer, fosfor

 

vitaminen

A, B1, B2 en C

 

Aminozuren 

lysine

 

Enzymen

superoxide dismutase (SOD), catalase en peroxidase

 

Glucosinolaten 

allyl cysteïne (een middel tegen kanker)

 

Het National Cancer Institute heeft onderzoek gedaan naar maitake paddenstoelen en vastgesteld dat ze effectief kunnen zijn tegen sommige soorten kanker.

Maitake bevat verschillende unieke antioxidanten

 

Beta-glucanen

waarvan onderzoek heeft aangetoond dat ze de immuunfunctie kunnen ondersteunen en het cholesterolgehalte kunnen helpen verlagen.

 

Selenium

een antioxidant dat de schildklier gezond houdt door de hormoonproductie te ondersteunen. Maitake kan een hoge bloeddruk verlagen

 

Maitake bevat ook stoffen die een hoge bloeddruk helpen bestrijden. En zo de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. zou kunnen helpen bij verschillende hart en vaatziekten

 

Kalium 

dat de bloeddruk helpt verlagen en 

 

Magnesium

dat de bloedsuikerspiegel helpt reguleren.

 

Maitake immuunversterker en mogelijk kankerbestrijder

 

Maitake zou krachtige immuunversterkende en kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Studies hebben aangetoond dat maitake de productie van witte bloedcellen kan verhogen en de immuunreactie van het lichaam op bacteriële infecties zoals tuberculose en lepra kan versterken.

 

Maitake kan ook helpen bepaalde vormen van kanker te bestrijden. In een onderzoek doodde maitake-extract sommige soorten kankercellen, terwijl gezonde cellen ongedeerd bleven. De onderzoekers concludeerden dat maitake-extract "nuttig kan zijn bij de behandeling van patiënten met vaste tumoren"Maitake bij spijsverteringstoornis en inficties darmen

 

Maitake kan nuttig zijn voor mensen met spijsverteringsstoornissen of infecties. Uit één onderzoek bleek dat maitake-extract de symptomen van de ziekte van Crohn verbeterde, een ontstekingsziekte van de darm die buikpijn en diarree veroorzaakt. Uit een ander onderzoek bleek dat maitake-extract helpt om constipatie te verlichten bij mensen die geopereerd waren aan slokdarm- of maagkanker (maagkanker). 

Maitake zit ook vol vezels, die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering. De vezels helpen bij de opname en verwijdering van voedsel, wat een opgeblazen gevoel en constipatie kan verminderen


maitake Grifola frondosa spijsvertering

Maitake bij diabetes

 

Maitake paddenstoelen blijken de productie van insuline te stimuleren bij mensen met diabetes type 2. In één onderzoek verlaagde 100 gram (ongeveer 3 1/2 ons) per dag gedroogd maitake-extract, driemaal daags ingenomen, de nuchtere bloedglucose na zes weken met 14 procent. Deze hoeveelheid komt overeen met ongeveer één kop gekookte paddenstoelen per dag.

 

Eten van Maitake

 

Maitake paddenstoelen zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels of roerbakgerechten. Ze hebben een milde smaak en kunnen in recepten worden vervangen door andere paddenstoelen. De smaak van maitake paddenstoelen doet denken aan kip of zeevruchten.

 

Thee van Maitake

 

Maitake kan op vele manieren worden geconsumeerd, maar de populairste is misschien wel als thee. Omdat het een aangename smaak heeft die doet denken aan zwarte peper en citroen, leent maitake thee zich goed voor verschillende zoetstoffen, zoals honing of agave nectar.

 

Maitake conclusie

 

Maitake is een stevige paddenstoel die langzaam beroemd wordt om zijn krachtige medicinale eigenschappen. Maitake is bewezen zeer effectief tegen kanker, hoge bloeddruk, en wordt zelfs gebruikt als een natuurlijk hulpmiddel bij het voorkomen van diabetes. Zoals met elke paddenstoel, moet dit  altijd met voorzichtigheid en zorg worden geconsumeerd. Raadpleeg uw arts voordat u dit gezondheidssupplement aan uw dieet toevoegt.