Ontdek de geneeskrachtige eigenschappen van Polyporus umbellatus - Een diepgaande gids

Ontdek de geneeskrachtige eigenschappen van Polyporus umbellatus - Een diepgaande gids

 

Polyporus umbellatus, algemeen bekend als de paraplu paddestoel , is een schimmelsoort uit de familie Polyporaceae. Al in de middeleeuwen wordt de paddenstoel gebruikt voor het ondersteunen van de vochtafdrijving denk hierbij aan dikke enkels of benen.

 

Polyporus umbellatus uiterlijk

 

Polyporus umbellatus is een vrij zeldzame paddenstoel, die groeit op de wortels van eiken en berken. Qua vorm groeien de "bladeren" van de Polyporus umbellatus op elkaar en vormen samen een grote bol die tot 40 centimeter in doorsnee kan worden. vandaar de verwijzing naar de paraplu.De vruchtlichamen (paddenstoelen) hebben een bruin oranje kap die meestal 3-8 cm breed is met een diameter van 2-6 cm. De taaie, leerachtige, concentrisch gezoneerde hoed heeft rimpels die doorlopen tot aan het basis aanhechtingspunt van de steel.Deze geven de schimmel een interessant uiterlijk als je hem onder een microscoop bekijkt.Het weefsel onder de hoed is wit tot crèmekleurig en heeft een textuur die lijkt op kurk of vilt. De vruchtlichamen groeien op dood hardhout of naaldbomen en vormen dikke plank achtige beugels die aan de stam of tak vastzitten; ze komen vooral voor op omgevallen eiken in Europa, waar ze bekend staan als "eiken appels".

Polyporus umbellatus geneeskrachtig

Polyporus umbellatus afkomst

 

Polyporus umbellatus  is een wijdverspreide paddenstoel waarvan de habitat varieert van noordelijke gematigde bossen tot tropische regenwouden en komt vooral voor in Noord-Europa, Noord-Amerika, Japan en China.Hij komt ook veel voor in Australië, waar hij op eucalyptusbomen groeit.Hij verschijnt in de late zomer en herfst op dode loofbomen.

 

Polyporus umbellatus betekenis

 

Polyporus umbellatus, algemeen bekend als de paraplu paddestoel , is een schimmelsoort uit de familie Polyporaceae. De geslachtsnaam Phellinus (van het Griekse (phellon), wat "bolster" of "peul" betekent) verwijst naar de vorm van de vruchtlichamen van deze paddestoel. Het specifieke epitheton umbellatus komt uit het Latijn voor "paraplu" en verwijst naar het uiterlijk van de hoed van deze paddestoel

 

Polyporus umbellatus geschiedenis

 

De oudste vermelding van deze soort komt van een archeologische vindplaats in Duitsland uit 1700 v. Chr.

 

Polyporus umbellatus werd voor het eerst beschreven in 1790 door Carl Friedrich Schultz en later door Elias Magnus Fries overgebracht naar het geslacht Polyporus,maar werd later overgeheveld naar het geslacht Coniophora.De  soort is sindsdien verschillende keren overgebracht: naar Merulius door Elias Magnus Fries in 1821, naar Hydnum door Petter Adolf Karsten in 1881, en tenslotte naar Phellinus door J. Schröter in 1885. Een recente fylogenetische studie toonde echter aan dat Phellinus umbellatus tot geen van deze geslachten behoort.

polyporus umbellatus mogelijk een diurectium

 

De polyporus umbellatus wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, en het is ook een populaire eetbare paddenstoel in Oost-Azië. Het product, Polyporus umbellatus extract, wordt al sinds de oudheid gebruikt als vochtafdrijvend middel.

De polyporus paddenstoel bevat polysacchariden die de nierfunctie stimuleren en daardoor overtollig vocht uit het lichaam kunnen verwijderen.

 

In China wordt de paddenstoel al eeuwenlang gebruikt als vochtafdrijvend middel. In de moderne tijd is inderdaad aangetoond dat de paddenstoel een diuretische* werking heeft zonder bijwerkingen .

 

*Een diureticum is een middel dat de afgifte van water door de nieren bevordert. Het gevolg hiervan is een verhoogde productie van urine.
Polyporus umbellatus onderzoek

 

De werkzaamheid van Polyporus umbellatus extract bij de behandeling van hyponatriëmie werd bevestigd in verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die tussen 1995 en 2001 werden uitgevoerd , maar deze onderzoeken maakten geen gebruik van een actieve controlegroep of placebo.

 

In 2004 werd een ander gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uitgevoerd met Polyporus umbellatus extract als adjuvans voor furosemide therapie bij patiënten met congestief hartfalen, chronische nierinsufficiëntie en hyponatriëmie . Hoewel deze studie geen placebogroep omvatte, concludeerden de auteurs dat polypore derivaten doeltreffende hulpstoffen zijn voor diuretica en nuttig kunnen zijn.

Polyporus umbellatus onderzoek

Polyporus umbellatus gebruiken als vochtafdrijver

 

Het vasthouden van vocht in de vorm van urinezuur(* kan leiden tot onaangename aandoeningen zoals:

*Zware benen

*Dikke enkels

*Spataderen

(*Urinezuur is een afvalproduct van het metabolisme van nucleïnezuren. Het wordt uitgescheiden door de nieren, waar het uit het bloed wordt gefilterd en naar de urineblaas wordt geleid als onderdeel van normaal urineren. Vroeger werd gedacht dat urinezuur niet giftig was, maar er is ontdekt dat deze kristallen de cellen in de niertubuli kunnen beschadigen en kunnen leiden tot chronische nierziekteUrinezuurkristallen veroorzaken jichtaanvallen wanneer zij zich in de gewrichten vormen. Deze aanvallen worden veroorzaakt door het plotseling optreden van pijn, zwelling en roodheid in het gewricht. Het gewricht kan heet en kloppend aanvoelen. Jichtaanvallen worden vaak uitgelokt door bepaalde voedingsmiddelen zoals zeevruchten en alcohol.

 

Jichtaanvallen treden vaak 's nachts of 's ochtends vroeg op omdat het urinezuurgehalte tijdens de slaap stijgt doordat er in die periode minder wordt geplast, waardoor zich urinezuurkristallen in het lichaam ophopen.

 

De belangrijkste werkzame stof in Polyporus umbellatus zijn polysacchariden, die een osmotisch effect op het lichaam hebben. Dit betekent dat ze vocht uit de weefsels naar de bloedvaten trekken, waar het kan worden afgevoerd door urineren of transpireren. Doordat Polyporus umbellatus het vasthouden van vocht vermindert, vermindert de zwelling snel.

Zoals we kunnen zien, wordt Polyporus vaak gebruikt om vocht uit het lichaam te verdrijven. Dit klinkt misschien niet als een zeer gewenste actie, maar soms is het goed voor het lichaam. Vochtophoping in de interne organen verhindert toch dat ze goed functioneren, dus moet vochtafdrijving soms gebeuren om deze blokkade op te heffen en het lichaam weer te laten functioneren.

Polyporus umbellatus wordt ook gebruikt bij

zijn belangrijkste functie is het bevorderen van het natuurlijke vocht afweersysteem maar wordt ook vaak gebruikt bij :

  • verbetert de botstructuur, het haar en de nagels en bevordert de groei. Het heeft ook de neiging om collageen te behouden, wat de vorming van rimpels helpt voorkomen.

 

  • Antibacterieel: Polyporus umbellatus bevat polysacchariden (koolhydraten met een lange keten) waarvan is aangetoond dat ze antibacteriële eigenschappen hebben tegen verschillende bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae en Pseudomonas aeruginosa. De polysachariden kunnen ook antivirale eigenschappen hebben tegen het herpes simplex virus type 1(HSV-1).

 

  • Ontstekingsremmend: Polyporus umbellatus bevat polysacchariden die sterke ontstekingsremmende effecten hebben op witte bloedcellen en fibroblasten (cellen in het bindweefsel). Deze polysacchariden kunnen mogelijk ook ontstekingen verminderen die worden veroorzaakt door artritis of andere auto-immuunziekten zoals lupus. en door zijn ontstekingsremmende effecten is  hij een goede keuze voor mensen met astma of allergieën die ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. Hij kan ook nuttig zijn voor mensen met andere aandoeningen aan de luchtwegen, zoals bronchitis of hoesten die niet worden veroorzaakt door allergieën of infecties.

 

  • Verlaagt de bloedsuikerspiegel: Dierstudies hebben aangetoond dat polyporen de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen door de insulinesecretie van alvleesklier bètacellen te verhogen.En wordt dus vaak gebruikt bij diabete

 

  • bij blaasontsteking, zowel als een preventief middel als als een antimicrobieel middel bij de infectie.

 

  • Hij wordt gebruikt als stimulans van het immuunsysteem en kan nuttig zijn om het lichaam te ondersteunen tijdens het griepseizoen of bij het bestrijden van een infectie.

 

  • Lymfestelsel

Polyporus umbellatus is een medicinale paddenstoel die het vermogen heeft om gifstoffen uit het lichaam te elimineren, waardoor hij zeer effectief is bij lymfomen en leukemieën, en ook wanneer men in een staat van organische vergiftiging verkeert, omdat hij de eliminatie van gifstoffen door het lymfestelsel versnelt.

Polyporus umbellatus stemming verbeteren

Polyporus umbellatus stemmingsverbeteraar

Polyporus umbellatus kan u ook helpen u gelukkiger te voelen als het na verloop van tijd dagelijks wordt ingenomen, wat het waardevol maakt om mensen te helpen omgaan met stress en angst gerelateerde problemen zoals depressie of slapeloosheid.Polyporus umbellatus conclusie

 

Polyporus umbellatus helpt problemen met vochtophoping te verlichten, met gunstige resultaten voor de bijnieren en nieren. Of je nu hulp nodig hebt om je aan te passen aan veranderingen, of last hebt van verstopping verschijnselen, probeer regelmatig Polyporus te eten om verlichting te krijgen van sommige van deze problemen. Vooral de immuunversterkende eigenschappen van Polyporus zijn het vermelden waard: de paddenstoel kan weefsel- en orgaanschade helpen voorkomen, wat betekent dat wie regelmatig Polyporus eet, algemene bescherming geniet tegen gifstoffen en ziekteverwekkers die het lichaam binnendringen.