Ontdek de magie van Psilocybe cubensis: alles wat je moet weten over deze magic mushroom soort

Ontdek de magie van Psilocybe cubensis: alles wat je moet weten over deze magic mushroom soort

Paddenstoelen maken integraal deel uit van het menselijk bestaan. Van consumptie als voedsel tot recreatief gebruik, paddenstoelen zijn een voorwerp van verwondering, debat en ontzag. Wij bij good nature vibe vinden dat de mogelijkheid om soms veronachtzaamde onderwerpen te verkennen noodzakelijk is voor onze groei als samenleving. Mensen moeten deze prachtige schimmel kunnen consumeren en ervaren vanwege zijn schoonheid en voordelen. Dit gezegd hebbende, zijn er potentiële gevaren en bijwerkingen bij het gebruik van elke substantie en het is altijd belangrijk om onderzoek te doen voordat je een substantie inneemt, of het nu een paddenstoel is of niet.

 

De Psilocybe cubensis paddenstoel, algemeen bekend als 'Paddo' of 'Magische paddenstoel', is een van de krachtigste paddo's. Als je ooit paddo's hebt gekweekt of gekocht, is de kans groot dat het een Psilocybe cubensis was. Deze soort is wijdverspreid en gemakkelijk te kweken, waardoor het de populairste paddo ter wereld is.

 

Wat is psilocybe cubensis nou precies?

 

Psilocybe cubensis is een psychedelische paddenstoel die psilocybine en psilocine bevat. De paddenstoelen zelf zijn klein en worden tussen de 2 en 4 centimeter hoog. Ze hebben een bruine hoed met kleine witte stippen, en een witte steel.

 

Psilocybe cubensis is de meest voorkomende paddenstoelensoort ter wereld. Hij komt voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Azië en Australië. De soort groeit van nature op voornamelijk rundermest en kent veel variatie.

 

Psilocybe cubensis wordt ook steeds meer door thuiskwekers gekweekt, waardoor nog meer variatie ontstaat. Er zijn nu tientallen selectief gekweekte soorten, elk met een unieke vorm, grootte, kleur en effect.

 

Het actieve ingrediënt in Psilocybe cubensis is psilocybine, vandaar de naam. In principe vallen alle soorten paddo's onder het geslacht Psilocybe. Hun psychoactieve kracht is wat hen definieert. Psilocybine heeft de chemische structuur 4-PO-HO-DMT. De dimethyltryptamine (DMT) zorgt voor een interactie met de serotonine-receptoren in je hersenen. Veel andere hallucinogenen beïnvloeden ook primair de serotonine produc

 

Psilocybe cubensis, Hoe heeft deze soort populariteit gewonnen? 

 

Deze paddenstoelensoort is vooral populair geworden vanwege zijn toegankelijkheid en kweekgemak. Terwijl andere soorten paddo's als sterker worden beschouwd (azurescens, semilanceata, cyanescens), is de cubensis super makkelijk te kweken, niet alleen in het laboratorium, maar vooral thuis. In 1976 publiceerden O.T. Oss en O.N. Oeric het boek "Psilocybine", waarin in eenvoudige stappen wordt uitgelegd hoe je deze paddestoelen zelf kunt kweken. En sindsdien is de Psilocybe cubensis enorm populair geworden."Psilocybe cubensis, Meer over het uiterlijk

 

Er zijn tal van verschillende strains en verschijningsvormen van psilocybe cubensis. Daar ga ik in dit artikel niet verder op in. Ik geef jullie wel een indruk van het uiterlijk en de kenmerken van de wilde Psilocybe cubensis. 

 

Psilocybe cubensis Hoed

De cubensis cap (de "hoed" van de paddenstoel) is aanvankelijk kegelvormig en wordt platter naarmate de paddenstoel ouder wordt. De hoeden variëren van 1,5 tot 8 cm en kunnen dus sterk in grootte variëren. De grootte wordt bepaald door verschillende factoren, van genetica tot omgeving. Zelfs binnen dezelfde soort kunnen paddenstoelen aanzienlijk in grootte verschillen.

 

De hoeden hebben aanvankelijk een soort roodachtige tint. Naarmate de paddenstoelen ouder worden, krijgen ze echter een licht gouden tint. Zoals geldt voor de meeste delen van Psilocybe paddenstoelen, kunnen de hoeden ook blauwachtig worden als ze lange tijd aan licht worden blootgesteld (d.w.z. als je ze in leven probeert te houden).psilocybe cubenis magic mushroom paddo psilocybine

 

Psilocybe cubensis Lamellen

 

De lamellen (of "kieuwen") bevinden zich onder de hoed en zijn het deel van de paddenstoel waaruit de sporen vrijkomen. Deze sporen worden gebruikt voor de voortplanting. Een interessant detail is dat ze ongeslachtelijk worden geproduceerd. Onder ideale omstandigheden groeien er schimmeldraden uit de grond, die vervolgens paren en een nieuwe paddenstoel tot leven wekken.

 

Lamellen zijn aanvankelijk bleek van kleur en worden donkerder als ze sporen afgeven. Voordat de sporen vrijkomen, zijn de lamellen bedekt met een soort sluier. Deze laat los van de hoed wanneer de paddenstoel rijpt. Dan komen de sporen vrij en worden de lamellen donkerderPsilocybe cubensis Steel

 

De steel is het deel van de paddenstoel waarmee hij aan de grond vastzit. Een volwassen steel is meestal 4 tot 15 cm lang en tussen 0,5 en 1,5 cm dik. Hij is ook meestal wit, maar de steel kan ook lichtgeel worden. Dit deel van de paddenstoel wordt vaak het blauwst. Bij thuiskweek vormt het mycelium (de witte ondergrondse schimmel waaruit een paddenstoel groeit) meestal een fijne, witte, katoenachtige dons aan de basis van de stengel.Psilocybe cubensis, Veel verschillende strains

 

Er zijn veel verschillende cubensis stammen, elk met hun eigen kenmerken. Daarbij verschillen sommige behoorlijk van hun wilde verwanten. Bijvoorbeeld, de Albino A+ is, je raadt het al: een albino. De pigmentloze Albino A+ is spookachtig wit. En Penis Envy, een van de sterkste bekende soorten, heeft een duidelijk fallisch uiterlijk. Penis Envy is ook veel moeilijker te kweken dan andere soorten. B+ variant is een van de makkelijkere varianten om te kweken, met een goede opbrengst en toch sterk in verhouding tot andere strains. Deze is uiteraard verkrijgbaar in de webshop van Good Nature Vibe. 

 

Er zijn ook unieke genetische mutaties die in het wild voorkomen. Deze natuurlijke mutaties komen in de natuur voor, maar zijn vaak zwakker dan hun oorspronkelijke tegenhangers. Ze hebben meestal minder psilocybine of psilocine inhoud dan hun normale tegenhangers en kunnen andere ongewenste eigenschappen hebben zoals agressieve groei gewoonten of minder stabiele genetica (wat betekent dat ze meer kans hebben om terug te keren naar hun oorspronkelijke vorm wanneer ze worden blootgesteld aan stress). Als je echter het geluk hebt om een echte wilde mutant te vinden (of zelfs een natuurlijke mutant) kan dat een interessante ervaring zijn!

 

psilocybe cubenis magic mushroom paddo psilocybine

 

Psilocybe cubensis, De sterkte van deze strain

 

Hoewel het uiterlijk niet het enige verschil is tussen cubensis paddenstoelen. Ook de sterkte van de soorten varieert nogal. Zelfs binnen dezelfde soort kan dit enorm verschillen. De sterkte hangt af van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

 

De sterkte van wilde Psilocybe cubensis kan een factor 10 variëren. Gekweekte paddo's lijken echter iets meer op elkaar, met een factor van ongeveer 4. De sterkte van paddo's wordt meestal gemeten aan de hand van de concentratie van twee stoffen: psilocine en psilocybine. Psilocybine wordt in het lichaam omgezet in psilocine, dat vervolgens kan worden verwerkt tot serotonine (een neurotransmitter). Serotonine is verantwoordelijk voor veel zaken, waaronder stemmingsregulatie en slaperigheid.

 

Bij wilde paddenstoelen(paddo’s) zijn ultraviolette straling en de voedingswaarde van de mest waarop ze groeien waarschijnlijk de belangrijkste factoren voor de uiteindelijke sterkte. Dit verklaart ook waarom binnenshuis gekweekte paddenstoelen minder variatie vertonen en over het algemeen sterker zijn. De blootstelling aan UV-straling is bij binnenteelt vaak minimaal. Ook is het substraat meestal rijk aan voedingsstoffen en worden de paddenstoelen goed verzorgd.

 

Kleinere paddestoelen uit een kolonie hebben bovendien een hogere concentratie psilocybine/psilocine per gram dan grotere exemplaren. Dus 10 gram kleine paddestoelen is sterker dan 10 gram grote!

 

Omdat er zoveel variatie is, is het doseren van paddenstoelen ook altijd een ruwe schatting. Elke vergelijkbare portie bevat weer een andere hoeveelheid psychoactieve stoffen. Dus als je de mogelijkheid hebt, kan het helpen om cubensis soorten en maten te mengen om dichter bij een nauwkeuriger dosering te komen.

 

Psilocybe cubensis, informatie over het kweken

 

De eerste stap om je eigen Psilocybe cubensis paddenstoelen te kweken is het vinden van het juiste substraat. Zoals gezegd is een van de redenen waarom de Psilocybe cubensis zo populair is, dat de paddenstoel gemakkelijk binnenshuis te kweken is. Buiten groeien paddenstoelen in een warme, vochtige omgeving waar ze hun schimmeldraden kunnen nestelen in voedselrijke mest.

 

Binnen blijken ze robuust en veerkrachtig en gedijen ze in veel verschillende omgevingen. Hoewel mest hun natuurlijke substraat is, groeien ze ook in andere substraten. Bijvoorbeeld in graan, stro, karton of kokos. Je kunt zelfs Psilocybe cubensis mycelium in water kweken. Dit wordt "vloeibare cultuur" genoemd.

 

Als je geen zin hebt om ruimte te besteden aan een dergelijke kweek, kun je ook gekoloniseerde kweeksets bestellen waarmee je meteen aan de slag kunt! Dit is enorm handig als je nog niet zoveel ervaring hebt met het kweken van paddo’s. 

 

Psilocybe cubensis, informatie over het gebruik

 

Psilocybe cubensis is een psychedelische paddenstoel die al duizenden jaren in verschillende culturen wordt gebruikt voor religieuze en ceremoniële doeleinden.

 

Paddo's kunnen zorgen voor een top tijd, daar is geen twijfel over mogelijk. Voor velen is een psychedelische ervaring echter veel zinvoller dan alleen maar lachen, schreeuwen, brullen. Zelfs mensen die paddo's voor puur recreatieve doeleinden gebruiken, hebben achteraf meestal het gevoel dat er iets heel diepgaands is gebeurd. Het is dus geen wonder dat paddo's al duizenden jaren in verschillende culturen worden gebruikt voor religieuze en ceremoniële doeleinden.

 

Tegenwoordig onderzoekt de westerse wereld of Psilocybe cubensis ook medische en therapeutische toepassingen heeft.

 

Het belangrijkste actieve bestanddeel van paddo's is psilocybine, dat gebruikers een gevoel van euforie geeft dat gepaard gaat met hallucinaties en andere veranderde bewustzijnstoestanden (ASC).Psilocybe cubensis, Welke effecten kan ik verwachten?

 

Gezien alle mogelijke toepassingen en bewondering voor deze paddenstoelen, is het niet verwonderlijk dat de effecten van Psilocybe cubensis sterk en indrukwekkend zijn. Bij lage doses veroorzaken ze een vervorming van de werkelijkheid die alle zintuigen beïnvloedt. Bij hogere doseringen kan dit veranderen in een complete psychedelische trip. Hoewel volledige onthechting van de werkelijkheid zelden voorkomt bij cubensis, kan de paddenstoel toch krachtige ervaringen opwekken waarbij je perspectief op de werkelijkheid drastisch kan veranderen.

 

Vanwege die kracht is het belangrijk om deze paddenstoelen met respect te behandelen. Ze zijn over het algemeen een van de meest toegankelijke psychedelica, in de zin dat de high vaak aangenaam is, maar ze kunnen toch een onaangename ervaring veroorzaken als je zonder respect aan een paddo-trip begint. Slechte trips door paddo's zijn echter meestal wat milder en korter dan bij andere psychedelica zoals LSD.

 

Als je psychedelica gebruikt, zorg er dan altijd voor dat je een goede instelling hebt en je in een geschikte omgeving bevindt ("set" en "setting"). Met andere woorden, je moet je positief en rustig voelen, en je omgeving moet comfortabel en vertrouwd aanvoelen. Anders wordt het een soort psychologisch touwtrekken, dat je gegarandeerd verliest van de paddenstoel!

 

psilocybe cubenis magic mushroom paddo psilocybine

 

Psilocybe cubensis, Hoe zit het met de legaliteit

 

Psilocybe cubensis is in sommige landen legaal, maar in veel andere landen illegaal.

 

De legaliteit van paddo's verschilt van land tot land. In sommige landen verdeeld de wet ze in verschillende delen: Paddenstoel (vruchtlichaam), Mycelium en de Sporen.

 

Zo ook in Nederland. Sporen en mycelium (en truffels) zijn bijvoorbeeld legaal (daarom is het toegestaan om paddo kweeksets te verkopen), maar de vruchtlichamen van paddo's zelf zijn illegaal.

 

 

psilocybe cubenis magic mushroom paddo psilocybine legaliteit

 

 

Psilocybe cubensis tot slot

 

Paddenstoelen behoren tot de oudste levende organismen op aarde en spelen al duizenden jaren een belangrijke rol in de mensheid. Hun veiligheid en legaliteit variëren echter sterk van land tot land, wat het moeilijk maakt ze te bestuderen of ze medicinaal te gebruiken. Toch zal het gebruik van deze heilige schimmel waarschijnlijk in de nabije toekomst blijven bestaan, omdat de mens blijft zoeken naar een stof die de kwaliteit van zijn leven verbetert.

 

Of je nu psilocybine, mescaline of een ander psychedelisch middel neemt, het is allemaal een stof die een sterke invloed kan hebben op je leven en de manier waarop je denkt. Als je het gevoel hebt dat het iets voor jou is, doe dan wat meer onderzoek naar paddo's en beslis of het iets is wat je zou willen proberen. Zoals altijd, wees slim, wees veilig en heb plezier.