De opkomst van psilocybine als potentieel medicijn: wat wetenschappers hebben ontdekt

De opkomst van psilocybine als potentieel medicijn: wat wetenschappers hebben ontdekt

Psilocybine, Wat is het precies?

 

Psilocybine is een natuurlijk voorkomende psychedelische verbinding van de tryptamine familie die voorkomt in meer dan 200 soorten paddenstoelen. De krachtigste psychoactieve soorten zijn Psilocybe mexicana, Psilocybe cubensis en Psilocybe semilanceata, maar psilocybine is ook gevonden in minstens 50 andere paddenstoelensoorten.

 

Psilocybine wordt al sinds de prehistorie door mensen gebruikt voor genezing en inzicht, in de vorm van planten, lianen, paddenstoelen, wortels of zaden. De psychedelische reis die door deze krachtige natuurlijke stoffen werd geïnitieerd was niet bedoeld als een recreatieve "trip" maar als een toegang tot de bron van wijsheid en genezing. Gewoonlijk werd de innerlijke reis begeleid door de sjamaan. Natuurlijke entheogenen (letterlijk: geesten planten) zijn niet te vergelijken met conventionele drugs of medicijnen die giftige, stimulerende of kalmerende en vaak verslavende eigenschappen hebben. Een psychedelische ervaring zorgt ervoor dat een aantal hersengebieden beter en meer met elkaar gaan communiceren.

 

Psilocybine als medicijn

 

Het gebruik van psychedelische stoffen bij de behandeling van verslaving, depressie en angst wordt al sinds de jaren vijftig gemeld. Vanwege het stigma dat erop rustte, werd het onderzoek naar hun therapeutische mogelijkheden echter decennialang stopgezet. Sinds 2010 zijn er hernieuwde pogingen om de effecten van psilocybine op verslaving en depressie te bestuderen.

 

Eén studie wees uit dat psilocybine het verlangen bij sigarettenrokers met 60% vermindert. In een vervolgstudie voelden deelnemers die psilocybine kregen minder nicotine ontwenningsverschijnselen dan degenen die een placebo kregen.

 

Een ander onderzoek toonde aan dat psilocybine mensen kan helpen om posttraumatische stressstoornis (PTSS) te overwinnen. Patiënten met ernstige PTSS kregen zes weken na elkaar twee doses psilocybine toegediend, gevolgd door psychotherapie sessies. De patiënten meldden een aanzienlijke vermindering van hun symptomen na slechts één dosis, en zelfs meer na twee doses. De resultaten bleven ten minste 18 maanden na beëindiging van de behandeling gehandhaafd.

 

Psilocybine lijkt ook mensen met kanker te kunnen helpen om te gaan met hun ziektegerelateerde depressie en angst door hen te helpen de dingen anders te zien dan voordat ze ziek werden of de behandeling ondergingen. In één studie ontdekten onderzoekers dat 83 procent van de deelnemers die psilocybine kregen, acht maanden later minder depressief en angstig waren dan bij de nulmeting voordat ze het middel kregen toegediend.

 

psilocybine psilocybe medicijn geneeskunde geneeskrachtig psilocybin

 

Psilocybine conclusie

 

Deze recente bevindingen openen nieuwe wegen voor het gebruik van psilocybine in de geneeskunde in de toekomst. Aangezien is aangetoond dat het mensen helpt hun angsten te overwinnen, zou het nuttig kunnen zijn bij de behandeling van een aantal angststoornissen en fobieën - niet alleen PTSS. Onderzoekers onderzoeken nu de effecten van psilocybine om te zien of het kan helpen bij andere psychische stoornissen.