Ontdek de wonderbaarlijke voordelen van Reishi: Een diepgaande blik in de krachtige eigenschappen van deze geneeskrachtige paddenstoel

Ontdek de wonderbaarlijke voordelen van Reishi: Een diepgaande blik in de krachtige eigenschappen van deze geneeskrachtige paddenstoel

Reishi ook wel ganoderma lucidum is een paddenstoel met een hoge medicinale waarde. Reishi heeft een roodachtig uiterlijk en een nier-vormige kop. De reishi heeft geen plaatjes ook wel kieuwen genoemd aan de onderkant en geeft zijn sporen vrij via fijne poriën. Reishi paddenstoel heeft gunstige effecten op het hart, immuunsysteem, conditie, ademhaling en de algehele energie niveaus. Reishi kennen veel mensen ook als de ‘’paddestoel van de onsterfelijkheid’’. 

 

Reishi paddestoel is kortgezegd een geschenk uit de grond

 

Reishi voordelen in het kort:

 

 • Gunstig effect op het immuunsysteem 
 • Positief voor je hart en bloedvaten (cardiovasculaire systeem)
 • Bevorderd neuronen in de hersenen en verbetert algehele hersentoestand
 • Goed voor je lever
 • Positief effect op de algehele lichamelijke conditie
 • Hersteld lichamelijke energie
 • Verbeterd je ademhaling
 • Positief effect op allergieën denk hierbij aan oa hooikoorts
 • Is een natuurlijke antihistamine
 • Gaat veroudering tegen
 • Goed tegen eczeem
 • Antiviraal/ontstekingsremmend 
 • Antioxidant 
 • Versterkt de immuniteitReishi herkomst

 

Reishi is een van de meest gebruikte paddenstoelen in Azië. Denk hierbij aan landen als Japan, Korea en china. Paddenstoelen zoals de Reishi worden al duizenden jaren gebruikt binnen de aziatische geneeskunde. Reishi wordt daar gezien als een van de belangrijkste en meest krachtige geneeskrachtige schimmels. 

 

Reishi wordt binnen die culturen gezien als een middel voor geluk, kracht, gezondheid en blijdschap. Daarnaast brengen zij de Reishi in verband met welvaart, succes, welzijn en heilige krachten met een zeer lang en goed leven. 

 

Reishi is vrij zeldzaam in het wild en kom je tegen in tropische / gematigde klimaten. Reishi groeit hier op een breed scala aan bomen. De Reishi houdt vestigt zich graag aan de basis op stronken van hardhout soorten. Denk hierbij aan eiken, beuken en esdoorns. 

 

De Reishi kun je tegenkomen in grote werelddelen; Europa, Oost-Azië,China/Japan, en in Noord-Amerika kun je de paddenstoel treffen. Reishi tref je aan op ongeveer 2 tot 3 van de 10000 bomen. 

 

Reishi bestanddelen en voedingsmiddelen

 

Reishi paddenstoel bevat zeer veel verschillende actieve bestanddelen. Veelal de meeste paddenstoelen bestaan voor 90% uit water zo ook de reishi. Overige deel bevat eiwitten, vetten, koolhydraten en daarnaast vezels. Ook bevat de reishi veel mineralen denk hierbij aan: calcium, kalium, fosfor en aminozuren. De reishi bevat de volgende vitamines: B5, B9, vitamine C, ergosterol ofwel vitamine D2. 

 

Reishi is daarnaast rijk aan terpenoïden, fenolen, steroïden, essentiële aminozuren, polysachariden, glycoproteïnen en nucleotiden. 

 

De Reishi belangrijkste bestanddelen zijn polysachariden, triterpenen en peptidoglycanen. Hieronder leg in het kort uit wat dit inhoudt. 

 

Reishi & natuurlijke antihistamine

 

Reishi onderdrukt van nature histamines. Hierdoor is Reishi populair en bekend om zijn natuurlijke histamine. Mensen die last hebben van overgevoeligheid of allergieen hebben baat bij Reishi paddenstoel. 

 

Histamine is een stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Histamine geeft signalen door aan je hersenen en afweersysteem. Histamines komen van nature voor in bepaalde voeding.

 

Stel dat je allergisch bent voor histamines. Dan reageert je lichaam door middel van jeuk, niezen of rode ogen op de stof histamine. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de allergie: hooikoorts. Omdat Reishi histamines onderdrukt, kunnen mensen met allergieën of overgevoeligheid hier veel baat bij hebben. 

 

reishi paddenstoel mushroom gesteelde lakzwam van de onsterfelijkheid geneeskrachtig gezondheid immuunsysteem

 

Reishi polysachariden en peptidoglycanen 

 

Reishi paddenstoel bevat erg veel polysachariden. De polysachariden zijn terug te vinden in het vruchtlichaam van de reishi als in de sporen en het mycelia. Mycelia is het ondergrondse netwerk van schimmeldraden. Mycelia bevindt zich overal ter wereld. 

 

Reishi bevat ook peptidoglycanen deze worden in verband gebracht met antivirale en ontstekingsremmende werking. 

 

Reishi triterpenen

 

Terpenen zijn in de natuur voorkomende verbindingen die volgens vele onderzoeken ontstekingsremmende werking hebben. 

 

Terpenen bestaan uit verschillende klassen, triterpenen is een subklasse. Deze triterpenen en terpenen komen ook voor in veel verschillende plantensoorten. Er wordt gedacht dat deze terpenen en triterpenen bijdragen aan ziekteresistentie. Reishi paddenstoel bevat meer dan 52 triterpenen. 

 

Reishi heeft deze gezondheidsvoordelen te danken aan onder andere de triterpenen. Zo hebben deze triterpenen een antioxiderende werking en verlagen ze de lipiden. Reishi heeft zijn kruidige en bittere smaak te danken aan deze triterpenen. 

 

Lipiden zijn vetachtige stoffen die in de biochemie van het lichaam een belangrijke rol spelen. Er zijn verschillende soorten lipiden, cholesterol is de meest bekende en meest voorkomende. 

 

Reishi bevordert het immuunsysteem 

 

Een aantal studies verklaren dat Reishi de genen van witte bloedcellen positief kan beïnvloeden. De witte bloedcellen spelen een cruciale rol in het menselijk immuunsysteem. Deze witte bloedcellen vechten onder andere tegen infecties en kanker. Hier is echter meer onderzoek voor nodig om dit te bevestigen. 

 

Reishi bevordert bloedglucose regulatie 

 

Een paar studies die gedaan zijn tonen aan dat Reishi het bloedsuikerniveau vermindert. Echter zijn deze onderzoeken alleen nog maar op dieren gedaan en zal er de komende tijd meer onderzoek plaatsvinden. 

 

Reishi bestrijdt depressie en vermoeidheid

 

Uit een aantal studies blijkt dat Reishi de vermoeidheid kan verminderen. Dit onderzoek is gedaan op mensen die kampten met neurasthenie( een ziekte waarbij deze mensen last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en geïrriteerdheid). Daarnaast wees een onderzoek uit dat bij vrouwen die genezen zijn van borstkanker, die last hadden van vermoeidheid deze ook te verminderen. Reishi heeft invloed gehad op hun angsten en depressies en lijkt hier ook een positieve invloed op te hebben.

 

reishi paddenstoel mushroom gesteelde lakzwam van de onsterfelijkheid geneeskrachtig gezondheid immuunsysteem