Ontdek de veelzijdige smaak en gezondheidsvoordelen van Shiitake, de Koning van de paddenstoelen - Lentinula edodes

Ontdek de veelzijdige smaak en gezondheidsvoordelen van Shiitake, de Koning van de paddenstoelen - Lentinula edodes

De Shiitake paddenstoel is een van de meest gerespecteerde en gekoesterde paddenstoel in oosterse culturen vanwege zijn gezonde eigenschappen

 

De shiitake, Lentinula edodes betekenis

De shiitake, Lentinula edodes, ook bekend als de "koning van de paddenstoelen", is een eetbare paddenstoel die van nature voorkomt in tropische en gematigde gebieden. Shii betekent "eik" en take betekent "paddenstoel", vandaar dat de naam shiitake afkomstig is van de geslachtsnaam Lentinula en het Latijnse woord voor eik.

 

De shiitake, Lentinula edodes afkomst

Shiitake, Lentinula edodes, is een lid van de Boletaceae familie. Het is een paddenstoel die in veel Aziatische landen voorkomt, maar vooral in Japan. Daar staat hij bekend als de 

"langlevende paddenstoel" en wordt hij in veel gerechten gebruikt.

 

Er wordt aangenomen dat de shiitake uit China komt, maar er zijn berichten dat de Shiitake al in 711 na Christus werd gekweekt in Japan door boeddhistische monniken die ontdekten dat de paddenstoelen immuun waren voor parasitaire schimmels en gebruikt konden worden voor medicinale doeleinden.

 

De wetenschappelijke naam van de shiitake, Lentinula edodes, werd in 1874 gegeven door Miles Joseph Berkeley. Berkeley was een Britse mycoloog die studeerde aan het Trinity College van de Universiteit van Cambridge.

 

Miles Joseph Berkeley (1803-1889) was een Engelse mycoloog die voor Sir William Jackson Hooker in Kew Gardens verzamelde en verschillende artikelen over schimmels publiceerde. In 1847 publiceerde hij samen met de Japanse botanicus Takahashi Kageyasu (1814-1873), die onder Carl Peter Thunberg aan de universiteit van Göttingen had gestudeerd, een artikel over shiitake. 

 

De shiitake paddenstoel is een van de populairste paddenstoelen die in de keuken wordt gebruikt en wordt al duizenden jaren voor medicinale doeleinden gebruikt. In feite wordt de shiitake paddenstoel al bijna 3000 jaar door Chinese kruidendokters gebruikt als traditioneel medicijn.
shiitake lentinula edodes paddenstoel van de onsterfelijkheid gezondheidsvoordelen geneeskrachtig


De shiitake, Lentinula edodes en de traditionele Chinese geneeskunde

De shiitake paddenstoel wordt al duizenden jaren voor medicinale doeleinden gebruikt. In feite wordt de shiitake paddenstoel al bijna 3000 jaar door Chinese kruidendokters gebruikt als traditioneel medicijn.

 

Het vroegste bewijs van het gebruik komt uit de Shoku Nihon Daishi Engi Emaki rol uit 1185 na Christus, waarin wordt beschreven hoe keizer Nimmyo shiitake gebruikte om de darmzweren van zijn broer te behandelen. In die tijd stond hij bekend als "de paddestoel van de onsterfelijkheid" omdat hij het leven zou verlengen door mensen een lang leven te geven.

In de traditionele Chinese geneeskunde worden shiitake paddenstoelen gebruikt voor de behandeling van een laag libido (geslachtsdrift), chronische vermoeidheid en depressie. In Japan staan ze bekend als een immuunsysteem versterker die infecties helpt bestrijden en de afweer van het lichaam tegen bacteriën, virussen en schimmels versterkt

 

De shiitake, Lentinula edodes en zijn vele gezondheidsvoordelen.

Shiitake paddenstoelen bevatten van nature veel vitamine D, B1 en B2. Ze zijn ook rijk aan vezels en koolhydraten.

 

Naast het stimuleren van je immuunsysteem en het voorkomen van kanker, hebben shiitake paddenstoelen nog vele andere gezondheidsvoordelen:

 

Ze helpen hartziekten voorkomen door het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen.

 

Ze kunnen het risico op een beroerte verlagen door ontstekingen in het lichaam te verminderen.

 

Shiitake paddenstoelen kunnen diabetes helpen voorkomen door de bloedsuikerspiegel te verlagen.De shiitake paddenstoel is een caloriearm voedsel met zeer weinig vet of natrium, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die op hun gewicht of bloeddruk letten. De shiitake paddenstoel bevat niet alleen weinig calorieën, maar heeft ook vele andere voordelen:

 

Lentinan in Shiitake

Shiitake paddenstoelen bevatten lentinan, een polysaccharide die ze hun unieke gezondheidsvoordelen heeft. Van lentinan is aangetoond dat het de immuunfunctie verbeterd door de productie van witte bloedcellen (T-cellen), die infecties helpen bestrijden, te verhogen. Het kan ook de productie stimuleren van interleukine-1 , dat de ontstekingsreactie van het lichaam helpt reguleren tijdens een infectie of verwonding.Linolzuur in Shiitake

Shiitake paddenstoelen bevatten ook linolzuur, een essentieel omega-6 vetzuur dat een gezonde huid, gezonde gewrichten en een gezond hart bevordert. Linolzuur speelt een belangrijke rol bij de regulering van celgroei en differentiatie omdat het nodig is voor de productie van prostaglandines - hormoonachtige verbindingen die veel fysiologische processen beïnvloeden.

 

Eritadenine in Shiitake

Naast deze stoffen bevatten shiitakes ook eritadenine, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen de symptomen van reumatoïde artritis te verminderen.

 

Vitamine D in Shiitake

Helpt bij de opname van calcium, wat osteoporose kan helpen voorkomen.

 

Vitamine B6 in Shiitake

Helpt bij het behoud van een gezonde huid, haar, lever en zenuwen.Selenium in Shiitake

Onderzoek suggereert dat het selenium kanker kan bestrijden, door als antioxidant te werken; kan beschermen tegen oordelen voor de gezondheid, waaronder: hart- en vaatziekten en diabetes.

 

De shiitake, Lentinula edodes de immuunsysteem versterker

Er zijn talloze voedingsmiddelen die we dagelijks tot ons nemen, en hoewel sommige over het algemeen gezonder lijken dan andere, zijn sommige toch heilzamer dan andere. Shiitake paddenstoelen passen in deze categorie. Ze zijn een gezonde voedingsbron, met vele gezondheidsvoordelen die een positief effect hebben op het immuunsysteem, kanker helpen voorkomen, het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlagen, en helpen bij de spijsvertering. En wanneer ze op de juiste manier, in redelijke hoeveelheden en regelmatig worden ingenomen, is er weinig te vrezen van deze paddenstoelen.

De gezondheidsvoordelen van de shiitake paddenstoel zijn groot, en de toepassingen ervan als medicijn worden voortdurend ontdekt. Het belangrijkste om te onthouden is dat het altijd het beste is om realistische verwachtingen te hebben over wat deze schimmel kan doen.Het is een schimmel, niets meer en niets minder. Geniet dus met een open geest van shiitake paddenstoelen en hun voordelen, en overdrijf ze niet. 

 

shiitake lentinula edodes paddenstoel van de onsterfelijkheid gezondheidsvoordelen geneeskrachtig