Ontdek alles over de Lions Mane pruikzwam (Hericium Erinaceus) in deze complete gids

Ontdek alles over de Lions Mane pruikzwam (Hericium Erinaceus) in deze complete gids

De Lion's Mane (Hericium Erinaceus), ook wel pruikzwam genoemd, behoort tot de bedreigde paddenstoelen soorten in Nederland. Met zijn pruik of lange haren (stekels) naar beneden hangend is het een prachtige paddenstoel om te zien. De paddenstoelensoort komt voor in Noord-Amerika, Europa en Azië en valt ook onder de eetbare paddenstoelen. In China wordt hij bijvoorbeeld vaak gebruikt als vleesvervanger. De zwam smaakt naar verluidt naar kreeft, maar wordt ook gebruikt in de geneeskunde. In Japan wordt de paddenstoel gebruikt als gezondheids verbeteren en ter ondersteuning van de hersenfunctie. Zenuwgroeifactor (NGF) wordt geproduceerd in je hersenen door Lions mane. Deze stoffen, die neuropeptiden (neurotransmitters) worden genoemd, onderhouden, produceren en groeien neuronen in de hersenen.

 

Lions mane wordt in de traditionele Chinese geneeskunde al eeuwenlang gebruikt voor hun therapeutische eigenschappen. Het werd gebruikt voor de behandeling van leverziekten en buikpijn door ontsteking van het maagslijmvlies of de bekleding van het spijsverteringskanaal (gastritis). De schimmel heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan worden gebruikt als een anti-allergisch geneesmiddel dat symptomen zoals astma-aanvallen of allergieën voor pollen of huisstofmijt (hooikoorts) verlicht.


lions mane hericium erinaceus pruikzwam geneeskrachtig gezondheid ngf t cellen

 

Lions mane en cognitief vermogen

 

In de afgelopen decennia hebben onderzoekers onderzoek gedaan naar het potentieel van Lion's Mane om het cognitieve vermogen te ondersteunen. Maar hoe werkt dit precies?

 

Er zijn verschillende manieren waarop Lion's Mane kan bijdragen aan cognitie. De eerste is door de synthese van eiwitten te bevorderen en zo het metabolisme ervan in de hersenen te ondersteunen. Dit is een essentieel proces voor leren en geheugenvorming. Meer specifiek draagt het bij tot de productie van belangrijke neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij stemmingsregulatie, slaapcycli, concentratie en aandachtsspanne. Daarnaast heeft Lion's Mane antioxiderende eigenschappen die zenuwcellen beschermen tegen schade door vrije radicalen als gevolg van oxidatieve stress.

 

Bovendien ondersteunt Lion's Mane de regeneratie van zenuwcellen en beschermt ze tegen oxidatieve stress - wat betekent dat het ook de gezondheid van neuronen bevordert."lions mane hericium erinaceus pruikzwam geneeskrachtig gezondheid ngf t cellen

 

Lions mane andere gezondheidsvoordelen

 

De Hericium Erinaceus paddenstoel heeft een lange geschiedenis als medicinale paddenstoel. Hij wordt al duizenden jaren in Azië gebruikt en nu ook in het Westen.

 

Lion's Mane staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, maar is vooral effectief tegen de ziekte van Alzheimer, dementie en cognitieve achteruitgang.

 

De Lion's Mane paddenstoel is een van de krachtigste immuunversterkers. Hij stimuleert de productie van T-cellen (ook wel CD4 positieve T-cellen genoemd) die verantwoordelijk zijn voor de verdediging tegen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.

 

Van deze medicinale paddenstoel is aangetoond dat hij antivirale effecten heeft tegen onder andere HIV/AIDS en Hepatitis C virus infecties. Bovendien bevordert hij de productie van NK-cellen (natural killer cells). Dit zijn belangrijke immuuncellen die kankercellen kunnen vernietigen zonder gezonde cellen aan te vallen.

 

De Lion's Mane paddenstoel bevat veel polysacchariden (30%), triterpenen en is rijk aan antioxidanten. Belangrijk zijn de beta-glucan polysacchariden die een stimulerend effect hebben op het immuunsysteem. Het zijn krachtige bouwstenen van het menselijk immuunsysteem en kunnen dus een grote bijdrage leveren aan de bescherming tegen bacteriële, virale, schimmel- en parasitaire infecties.

 

De Lions mane wordt ook vaak toegevoegd bij mensen die microdoseren met psilocybine. Het zou mekaars werking versterken en je cognitieve functies verbeteren.lions mane hericium erinaceus pruikzwam geneeskrachtig gezondheid ngf t cellen microdoseren psilocybine

 

Lions mane conclusie

 

Buiten deze paar belangrijke toepassingen van de paddenstoel is er weinig gezegd over Lion's Mane en de potentiële voordelen ervan. Er zijn geen klinische studies die deze beweringen ondersteunen, maar anekdotisch bewijs suggereert dat Hericium Erinaceus zeer gunstig zou kunnen zijn bij de bescherming tegen virussen, het vertragen van de verspreiding van kankertumoren en het bestrijden van bacteriële infecties. Het is een krachtige immuunversterker die een lange weg zou kunnen gaan in het voorkomen van ziekten, je fit en gezond houdt en je een energieboost geeft op cellulair niveau. Geen slechte vaardigheden voor een kleine paddenstoel.