Ontdek de veelzijdigheid van Pleurotus ostreatus, beter bekend als de oesterzwam

Ontdek de veelzijdigheid van Pleurotus ostreatus, beter bekend als de oesterzwam

Wat is oesterzwam ofwel pleurotus ostreatus ? Pleurotus ostreatus algemeen bekend als de oesterzwam of strozwam, is een basidiomycete paddenstoel afkomstig uit Oost-Azië. Pleurotus ostreatus is geïntroduceerd en wordt gekweekt in andere gebieden, waaronder Europa en Noord-Amerika. 

De oesterzwam lijkt qua uiterlijk sterk op andere leden van het geslacht Pleurotus. Hij wordt gekenmerkt door een grote, platte hoed met concentrische groeven op het oppervlak (zoals een oesterschelp). met een diameter tot 25 cm, wit of crèmekleurig met donkerder kieuwen. De steel is wit, dik en vlezig; sommige variëteiten hebben een donkerder gekleurde steel. Het vruchtlichaam kan broos zijn, dus het is beter om ze niet bij de steel op te pakken omdat ze gemakkelijk kunnen afbreken als ze te ruw worden gehanteerd.

Oesterzwammen zijn een schimmelsoort van het geslacht Pleurotus. Het is een van de meest gebruikte en populaire eetbare paddenstoelen in de keuken en in de traditionele geneeskunde.

Oesters bevatten weinig calorieën en vet, maar veel eiwitten, vezels en B-vitaminen. Ze bevatten veel belangrijke mineralen zoals zink, ijzer en koper. Oesters worden ook in verband gebracht met het verminderen van het risico op kanker door hun hoge gehalte aan antioxidanten.

Oesterzwammen zijn gemakkelijk thuis te koken en vormen een uitstekende aanvulling op elke maaltijd.

Ze zijn heerlijk op zichzelf, maar oesterzwammen kunnen ook worden toegevoegd aan de meeste gerechten. Gooi ze door roerei voor een stevig ontbijt, en voeg ze toe aan soepen of salades voor lunch of diner.

Als je op zoek bent naar een stevige paddenstoel met een rijke smaak,die ook nog eens je algehele welzijn helpen te verbeteren. Dan zijn oesterzwammen zeker iets voor jou.

Vergeet niet dat je elk middel eerst eerlijk moet uitproberen voordat je resultaten verwacht,

resultaten kunnen per persoon verschillen.

 

Pleurotus ostreatus onderzoek

 

Hieronder ziet u een overzicht van een aantal gemaakte onderzoeken over de mogelijk immuunstimulerende en anti-infectieuse werking. 

 

Veel paddenstoelen zijn pleuroti sterk, daarnaast immodulerend en verhogen deze de immuunrespons door het activeren van de macrofagen.(1)

Lipopolysacchariden ookwel (LPS) uit deze paddenstoelen vertonen vergelijking met de structuur van de celwand van bacteriën waardoor ze ageren als nep-LPS. Dit maakt dat de macrofagen geactiveerd worden en het immuunsysteem getraind en alert wordt (zonder risico van infectie). Dit zorgt voor een sterkere fagocytose en meer productie van interferon.(2)

Alle oesterzwammen, maar met name Pleurotus ostreatus , vertonen een zeer breed -spectrum aan antimicrobiële activiteiten. (3)

Oesterzwammen zoals de pleurotus ostreatus bevatten tevens veel polyfenolische componenten zoals sterke antioxidanten, met vaak antivirale en antibacteriële activiteit. Ze bevatten bestanddelen van antifungale en antimicrobiële eigenschappen tegen bacillen. Denk hierbij aan de pseudomonas en de escherichia, antifungaal tegen de aspergillus. saccharomyces en candida.(4)

Het sap van de pleurotus ostreatus vertoont antifungale activiteit tegen Aspergillus niger.(5)

Pleurotus ostreatus extract vermindert toxinen en normaliseert aantal en activiteit van de witte bloedcellen.(6)

Pleurotine en pleurotinine zijn terpenen welke werken als antibioticum, vooral effectief tegen resistente bacteriën. Pleurotin zou volgens deze onderzoekers een kankerremmer zijn. (7)

Pleurans activeert natural killer cellen en heeft een antivirale, anti-inflammatoire anti-oestrogeen en zou het DNA beschermen.(8)pleurotus ostreatus oesterzwam gezondheid immuunsysteem immunesystem

 

Pleurotus ostreatus Anti-neoplastische activiteiten onderzoeken

 

Proffesor Mori toonde de anticarcinogene activiteit aan van verschillende Pleurotussoorten: 90 % inhibitie bij sarcoom 180 en borstkanker bij muizen. Een injectie met een bèta-glucaanextract blijkt tumoren voor 95 % te remmen in een dosering van 5 mg/1000 gram. Dieren die gevoed werden met het substraat waarop de oesterzwammen gekweekt werden bleken resistent tegen het ontwikkelen van chemisch geïnduceerde kanker! 

 

Met extracten van P. sajor-caju en P. pulmonarius zijn uitzonderlijke antioxidatieve, anti-inflammatoire en anti tumorale effecten aangetoond, met een activiteit vergelijkbaar met deze van cisplatin en diclofenac. (10)

 

Pleurotus ostreatus bevat verder actieve antitumorale lectines. (10)


Pleurotus ostreatus hart en bloedvaten onderzoeken

 

Pleurotus ostreatus paddenstoelen hebben dus een sterk diuretische en anti-oedeem effect. (11)

Oesterzwamen verbeteren tevens de bloedcirculatie en het heet waterextract heeft bloeddrukverlagende eigenschappen. (12)

 

Daarnaast verbeteren ze via twee verschillende mechanismen, het vetzuurprofiel in het bloed:

Deze onderzoeker toonde aan dat Oesterzwammen lovastatine bevatten, dat de synthese van cholesterol in de lever inhibeert(verlaagd). De lovastatine bevindt zich tussen de lamellen: Twee maal per week oesterzwammen (poeder) eten schijnt al effectief om de cholesterol te verlagen. Hoe rijper de oesterzwam, des te meer lovastatin deze bevat, maar hoe jonger de zwam, hoe fijner! Bovendien absorbeert de chitine uit de pleurotus ostreatus het cholesterol (uit de gal) in de darm, waarna dit uitgescheiden wordt met de stoelgang. Als een chitosan-cholesterol complex. (13)

Ook het poeder van gedroogde oesterzwam verlaagt significant de lipiden en cholesterol in het bloed, dit tot 40 % volgens onderzoekers. (14)pleurotus ostreatus oesterzwam gezondheid immuunsysteem

 

Pleurotus ostreatus conclusie

 

Op basis van het aanzienlijke aantal wetenschappelijke studies dat is uitgevoerd, is dit een van de paddenstoelen die bewezen heeft bijzonder heilzaam te zijn voor de mens. Veel mensen zijn al bekend met de voordelen van het eten van deze paddenstoelen. Nu is het duidelijk dat oesterzwammen indrukwekkende genezende eigenschappen hebben. Referenties

 1. Wasser & Weiss ,1999, Zhou 2002
 2. (Koch, 2002)
 3. (Krasnopolskaya, 2001)
 4. (Chang 1978), (Delmas 1989), (Miles 1997), (Saosoong 2003), (Babitskaya 2001)
 5. (Gerasimenya, 2002)
 6. (Gerasimenia, 2001)
 7.  (Lelley 1997), (O'Neill 2001), (Gunde Cimmerman 2001)
 8.  (Gunde-Cimmerman 2001)
 9. (José, 2001), (Hobbs, 1996/2002)
 10. (Wang, 1998).
 11. (Domondon, 2000)
 12. (Suzuki, 2001)
 13. (Gunde-Cimerman, 2001)
 14. (Wasser en Weiss, 1999), (Germasimenia, 2002), (Hennebert, 2005)