Voeg korting toe, koop 2 en krijg 10% korting, koop 4 en krijg 15% korting
Gratis verzending bij bestellingen boven de €50 - Voor 16:00 besteld volgende dag in huis (Binnen NL) * Limited time only.

Paddenstoelen

Abonneren op RSS-feed
Filter
Van hoog naar laag sorteren

12 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

12 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Medicinale Paddenstoelen: Natuurlijke Wonderen voor een Gezond Lichaam

Welkom bij Good Nature Vibe, dé plek om hoogwaardige medicinale paddenstoelen te ontdekken. In ons assortiment vind je een breed scala aan paddenstoelen met uitzonderlijke geneeskrachtige eigenschappen die al eeuwenlang worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

 

De Geheimen van Medicinale Paddenstoelen Ontsluierd

 

Fascinerend genoeg zijn medicinale paddenstoelen al duizenden jaren een integraal onderdeel van de Chinese en Japanse cultuur. Ze worden gewaardeerd vanwege hun unieke vermogen om het immuunsysteem te versterken, allergieën te verminderen en zelfs de gezonde bacteriën in ons lichaam te ondersteunen. Helaas zijn deze medicinale schatten uit de natuur nog relatief onbekend in de westerse wereld.

 

Krachtige Voedingsstoffen Verpakt in Mycotherapie

 

Wist je dat paddenstoelen rijk zijn aan mineralen, aminozuren en B-vitaminen? Ze kunnen zelfs zoals planten groeien door zonlicht om te zetten in voedingsstoffen. Onze 100% pure medicinale paddenstoelen poeders bevatten een verscheidenheid aan ingrediënten die met zorg zijn geteeld om hun optimale potentie te garanderen.

 

De Veelzijdigheid van Medicinale Paddenstoelen

 

Een van de opvallende eigenschappen van medicinale paddenstoelen is dat ze verschillende effecten en gezondheidsvoordelen bieden. Van het versterken van het immuunsysteem tot het voorkomen van allergieën en het ondersteunen van de algehele gezondheid, elke paddenstoel heeft zijn unieke kracht. Ontdek de diverse werkingen van medicinale paddenstoelen en vind de perfecte aanvulling op jouw gezondheid routine.

 

De Historie en Wetenschap Achter Medicinale Paddenstoelen

 

Wist je dat veel moderne geneesmiddelen hun oorsprong hebben in paddenstoelen? Onderzoek heeft aangetoond dat paddenstoelen antibiotische eigenschappen bezitten en dat ze in het verleden door onze voorouders werden gebruikt bij de behandeling van diverse ziekten. Van penicilline tot medicijnen tegen cholesterol en zelfs medicijnen voor chemotherapie, de natuur heeft ons een schat aan gezondheidsbevorderende stoffen gegeven.

 

 

Uitleg over de sporen van een paddenstoel

 

Paddenstoelen zijn de vruchten, of vruchtlichamen, van schimmels. De schimmeldraden zie je zelden; ze zitten in de grond, op dood of levend hout of op dode bladeren. Paddenstoelen planten zich voort via de sporen die (meestal) in het vruchtlichaam worden gevormd en zich tussen de platen (lamellen) bevinden. Sporen zijn dus eigenlijk de zaden van een paddenstoel. Door de harde buitenkant van het vruchtlichaam, die uit chitine bestaat, te malen of te kraken met ultrasone trillingen of bij lage temperatuur, kunnen alleen de sporen van de paddenstoel worden gebruikt. Deze sporen bevatten namelijk drie keer meer triterpenen dan wanneer alleen het vruchtlichaam wordt gebruikt.

Medicinale paddenstoelen cyclus medical mushroom life cycle

 

Mycelium en de paddenstoel

 

Schimmels zijn eukaryote organismen - dit betekent dat zij een aparte celkern en andere gespecialiseerde structuren hebben. Schimmels hebben celwanden van chitine, een polysaccharide die lijkt op cellulose in planten. Het grote oppervlak van het mycelium geeft schimmels een voordeel ten opzichte van bacteriën, omdat ze toegang hebben tot grotere hoeveelheden voedingsstoffen en water. Mycelium wordt al vele jaren gebruikt als bodemverbeteraar omdat het helpt de bodem gezond te houden, isolatie biedt en een barrière vormt tegen ongedierte en ziekten, de beluchting verbetert en de waterinfiltratie verhoogt.

 

Psilocybine paddo’s (paddenstoelen)

 

Psilocybine paddestoelen of 'shrooms' zijn een unieke vorm van paddenstoelen. Deze paddenstoelen hebben een effect op het bewustzijn en zijn hallucinogeen. De paddenstoelen worden meestal gebruikt voor recreatieve doeleinden, als smartdrug of als kruidengeneesmiddel.

 

Psilocybine is een psychedelische verbinding die voorkomt in meer dan 200 paddestoelsoorten. Anekdotisch bewijs en wetenschappelijke artikelen suggereren dat psilocybine de geestelijke gezondheid kan verbeteren, spirituele ervaringen kan vergroten en symptomen van depressie, angst, posttraumatische stressstoornis (PTSS), verslaving en clusterhoofdpijn kan verlichten.

Klik hier om naar de smartshop te gaan en psilocybine truffels en of paddo kweeksets te kopen. 

paddo magic mushroom psilocybine psilocybin

 

Medicinale paddenstoelen

 

Nederland staat niet alleen bekend om paddenstoelen met een culinaire toepassing, maar ook om paddenstoelen met een medicinale werking. De prachtige elfenbank(Coriolus versicolor) en de oesterzwam(Pleurotus ostreatus) zijn misschien wel twee van de meest herkenbare soorten. Er zijn echter meer soorten paddenstoelen met een geneeskrachtige werking, zoals de pruikzwam(lions mane) en de inktzwam (Coprinus comatus).

lions mane

Coprinus comatus

Turkey tail

Pleurotus ostreatus

 

Verschillende werkingen van medicinale paddenstoelen

 

Er zijn verschillende soorten medicinale paddenstoelen. Elk heeft zijn eigen unieke effecten en werkt om specifieke aandoeningen of symptomen te behandelen. Veel medicinale paddenstoelen hebben antibiotische of antivirale eigenschappen, maar de andere kunnen meer helpen bij het ondersteunen van de immuunrespons van het lichaam.

 

Medicinale paddenstoelen winnen aan populariteit en de effecten zijn zeer uiteenlopend. Ze zouden een aantal gezondheidsproblemen en klachten ondersteunen, zoals het stimuleren van het immuunsysteem met gezonde bacteriën of het voorkomen van allergieën. En deze eigenschappen zijn terug te vinden in ons 100% pure medicinale paddenstoelen poeders.

medicinale paddenstoelen medical mushrooms

 

Medicinale paddenstoelen en hun eigenschappen

 

Er zitten veel stoffen in medicinale paddenstoelen, waaronder mineralen, aminozuren en B-vitaminen. De verscheidenheid van deze ingrediënten is te danken aan het feit dat ze niet alleen op het land worden geteeld zoals groenten of granen, maar ook in de natuur. De ingrediënten variëren afhankelijk van de paddenstoel en zijn groeiomstandigheden. Elke paddenstoel is uniek, dus elke soort heeft een ander effect op ons immuunsysteem.

 

De belangrijkste actieve bestanddelen van medicinale paddenstoelen zijn polysacchariden en beta glucanen. Hiervan wordt beweerd dat ze positieve effecten hebben op het immuunsysteem. De verscheidenheid van deze stoffen kan, afhankelijk van de soort, zo groot zijn dat het een hele alfabetsoep vormt (beta-1-6-glucan, betagenan ect.). Deze bestanddelen geven elke paddenstoel zijn specifieke textuur en vorm.

 

Antibiotica uit de natuur en andere schimmels

 

Het besef dat medicinale paddestoelen eeuwenlang door onze voorouders zijn gebruikt om allerlei ziekten te behandelen, lijkt ons nog steeds niet te hebben bereikt. Dat is heel vreemd, want de medicijnen die wij vandaag de dag gebruiken vinden hun oorsprong in deze schimmels. Een voorbeeld is penicilline, dat werd geïsoleerd uit een schimmel die ooit werd gebruikt om wonden veroorzaakt door giftige pijlen te genezen. Een ander medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van cholesterol is afkomstig van oesterzwammen. Daarnaast zijn veel medicijnen voor chemotherapie afkomstig van schimmels die op taxusbomen groeien.

antibiotica medicinale paddenstoelen medical mushroom

 

Chinese thee; Paddenstoelen thee

 

Tegenwoordig zoeken steeds meer mensen naar allerlei soorten medicinale paddenstoelen om hun lichaam te genezen. Deze paddenstoelen kunnen worden geknabbeld, gemengd in thee of zelfs toegevoegd aan voedsel. Hoewel onderzoek niet alle "volksverhalen" over de invloed van medicinale paddenstoelen op de gezondheid van mensen heeft bewezen, zweren veel mensen bij deze paddenstoelen.

 

Het is ook een geweldige manier om de zintuiglijke ervaring van het drinken van paddenstoelen te ontdekken, en de medicinale voordelen ervan te ervaren.  De milde thee van paddenstoelen smaakt niet alleen goed, maar geeft u ook een ontspannen en voldaan gevoel.

 

Manieren om medicinale paddenstoelen te extraheren

 

Om de geneeskrachtige bestanddelen van paddenstoelen te extraheren, kan men kiezen uit verschillende manieren. De twee belangrijkste extractiemethoden zijn warm water extractie of alcohol. Een combinatie van beide kan ook worden uitgevoerd, maar dit wordt meestal gedaan wanneer slechts een gedeeltelijke conservering van elke soort werkzame stof nodig is.

 

Uit verschillende artikelen zijn hier de meest gebruikelijke manieren om medicinale paddenstoelen te extraheren en hun typische toepassingen weergegeven.

 

Heet water extractie van medicinale paddenstoelen

 

Bij heetwaterextractie worden ruwe paddenstoelen ongeveer 10 minuten in heet water gekookt om 100% zuivering te krijgen. Dit proces levert hoge concentraties polysachariden op, maar een lagere concentratie triterpenen die slecht oplosbaar zijn in water. Ruwe polysaccharide-extracten bevatten ongeveer 30% polysacchariden waarbij verdere zuivering mogelijk is door middel van preparatieve chromatografie of gelfiltratie.

 

Ethanol extractie van medicinale paddenstoelen

 

Er zijn een paar manieren om medicinale paddenstoelen te extraheren. Een van de populairste methoden is ethanol extractie. Ethanol Extractie verwijdert de meeste polysacchariden en minder triterpenen dan sommige andere methoden, maar verhoogt daardoor ook de concentratie van medicinaal actieve verbindingen in de tinctuur.Wat zijn polysachariden?

 

Een polysaccharide is een koolhydraat dat bestaat uit meer dan één suiker eenheid. Voorbeelden van polysacchariden zijn zetmeel en cellulose. Een monosaccharide daarentegen is een enkele suiker eenheid, zoals glucose of fructose.

 

De werking van medicinale paddenstoelen wordt voornamelijk bepaald door hun polysacchariden, dat zijn ketens van suikermoleculen. Deze polysachariden bevatten essentiële aminozuren, antioxidanten en sporen mineralen zoals zink, molybdeen en mangaan. Ze bevatten ook vitamine A, C en B-complex groepen, die essentieel zijn voor de menselijke stofwisseling.

 

Polysachariden zijn de meest voorkomende vorm van enkelvoudige sachariden. Ze bestaan hoofdzakelijk uit één molecuul en zijn van venkel afgeleide suikers, d.w.z. koolhydraten die als zodanig door ons lichaam kunnen worden opgenomen. Polysachariden zijn zeer belangrijk voor onze gezondheid: ze versnellen genezingsprocessen in het lichaam, versterken ons immuunsysteem, houden organen en weefsels in stand en verbeteren hun functies.

polysachariden medicinale paddenstoelen medical mushrooms

 

Wat zijn triterpenen?

 

Triterpenen zijn bioactieve stoffen in planten en maken deel uit van de terpenen. Bioactief betekent in dit geval dat ze door een plant worden geproduceerd als natuurlijk bestrijdingsmiddel of bescherming tegen besmettelijke organismen zoals schimmels.

 

Triterpenen zijn een subgroep van terpenoïden en een klasse koolwaterstoffen. Zij bevatten 30 koolstofatomen, vandaar de naam -tri. Triterpenen komen voor in veel natuurlijk voorkomende stoffen, zoals planten harsen, plantaardige oliën en sommige dierlijke vetten.

 

Zoals veel terpenen ruiken ze zeer sterk. De naam van de klasse komt van hun koolstofstructuur - drie gebonden ringen in een keten, met nog eens drie dubbele bindingen omgeven door twee koolwaterstof ringen en een enkele koolwaterstof ring.

 

Triterpenen zijn een subklasse van terpenen en zijn een belangrijk bestanddeel van sommige medicinale paddenstoelen. Betuline of betulinezuur, bijvoorbeeld, is een actief triterpeen in soorten van de paddenstoel Ganoderma lucidum.

 

Triterpenen zijn een natuurlijk zuur, een zogenaamde pentacyclische triterpenoïde, die onderzoekers beschouwen als een krachtige antioxidant met antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Wat zijn antioxidanten? 

 

Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan, een natuurlijk stofwisselingsproces waarbij voedingsstoffen worden "verbrand" door binding aan zuurstof. Antioxidanten beschermen DNA en weefsels tegen vrije radicalen, die schade toebrengen aan alle cellen. Elke antioxidant heeft zijn eigen specifieke werking.

 

Wat zijn essentiële aminozuren?

 

Het menselijk lichaam heeft 22 aminozuren nodig voor de productie van eiwitten, die op hun beurt nodig zijn om lichaamscellen te maken. De mens is niet in staat 8 van deze aminozuren te maken, maar heeft ze wel nodig. Medicinale paddenstoelen bevatten alle hoogwaardige en essentiële aminozuren.

aminozuren esseniele amino acids medical mushrooms medicinale paddenstoelen

 

Verschillende soorten medicinale paddenstoelen supplementen

 

Er zijn verschillende extractiemethoden voor de productie van medicinale paddenstoelen supplementen, evenals verschillende soorten medicinale paddenstoelen. Afhankelijk van welk ingrediënt uit de paddenstoel wordt gehaald, kunnen er verschillende gezondheidseffecten zijn. Het type dat afkomstig is van het hele vruchtlichaam van een paddenstoel zal meer gezondheidsvoordelen hebben dan wanneer je alleen het mycelium onder de grond of slechts een fractie daarvan gebruikt.

 

Medicinale paddenstoelen komen in het wild voor, maar kunnen ook worden gekweekt op natuurlijke bronnen zoals bruine rijst of berkenhout. Omdat medicinale paddenstoelen en hun eigenschappen een natuurlijke interactie met uw lichaam aangaan, zijn mensen begonnen met het ontwikkelen van vele manieren om ze in te nemen. Tegenwoordig worden deze paddenstoelen vaak uit hun hele vorm geïsoleerd en aangeboden in capsule-, tablet- of poedervorm.

 

Medicinale paddenstoelen zijn volledig legaal

 

Medicinale paddenstoelen zijn in Nederland volledig legaal om te verkopen als voedingssupplement. Ze kunnen ook verkocht worden als biologische paddenstoelen. Dit zijn paddenstoelen die specifiek voor medicinaal gebruik zijn gekweekt en waaraan geen additieven, kunstmatige middelen of chemicaliën zijn toegevoegd.

 

Dit betekent dat je nergens bang voor hoeft te zijn, ze kunnen geen kwaad. Medicinale paddenstoelen kunnen inderdaad als drank worden ingenomen, maar het is ook mogelijk om ze te gebruiken in eten en drinken.

legaal medicinale paddenstoelen medical mushrooms

 

Medicinale paddenstoelen op een rijte

Reishi

Reishi is een krachtige medicinale paddenstoel met een ongebruikelijke naam. In Nederland noemen we hem de "gesteelde lakzwam" vanwege zijn glanzende uiterlijk. In Japan wordt hij "goddelijke paddenstoel van onsterfelijkheid" genoemd, en door de geschiedenis heen is deze paddenstoel gebruikt voor zowel medicinale als genezende doeleinden. Van Reishi is aangetoond dat hij antibacteriële en antivirale effecten heeft, rijk is aan antioxidanten, de hormoonhuishouding in evenwicht brengt en helpt bij hartproblemen. Sommigen zeggen dat Reishi 'geestelijk voedsel' is, voedsel voor de geest. Het kan in poeder, capsule- en of tabletvorm worden ingenomen.

Reishi

Reishi gesteelde lakzwam kopen

 

Lions mane 

De Lion's Mane (Hericium Erinaceus), ook wel pruikzwam genoemd, behoort tot de bedreigde paddenstoelen soorten in Nederland. Door zijn pruik of lange haren (stekels) die naar beneden hangen, is het een prachtige paddenstoel om te zien. De paddenstoelensoort komt zowel in Noord-Amerika, Europa als Azië voor en valt ook onder de eetbare paddenstoelen. In China wordt hij bijvoorbeeld vaak gebruikt als vleesvervanger. De zwam smaakt naar verluidt naar kreeft, maar wordt ook gebruikt in de medicinale wereld. In Japan wordt de paddenstoel gebruikt als gezondheidsverbeteraar en ter ondersteuning van de hersenfunctie. Zenuwgroeifactor (NGF) wordt aangemaakt in je hersenen door Lions mane. Dit heet neuropeptiden (neurotransmitters) en deze stoffen zorgen voor onderhoud, productie en groei van neuronen in de hersenen.

Lions mane

Lions mane pruikzwam herricium erinaceus kopen

 

Chaga

De Zwarte Chaga (Inonotus obliquus) staat in Nederland bekend als de Berkenweerschimmel. De soort groeit op stervende en zieke berkenbomen en komt vooral voor in Rusland, Siberië, Korea, Noord-Amerika, Canada en Noord-Europa. Theoretisch is Chaga ook in Nederland te vinden, hoewel het bij ons nauwelijks wordt gesignaleerd. Het staat bekend om zijn grote aantal antioxidanten die zouden kunnen helpen bij het bestrijden van tumoren en maakt het tot een plantaardig antibioticum. Zijn ORAC-waarde (oxygen radical absorbance capacity) is extreem hoog. In Rusland, waar de schimmel zijn Russische naam kreeg, wordt thee getrokken van gedroogde chaga. Het is rijk aan vitamine B, enzymen en mineralen.

Chaga

chaga Inonotus obliquus berkenweerschimmel kopen

 

Shiitake

Waarschijnlijk bent u de Lentinula Edodes, of shiitake, wel eens tegengekomen in de supermarkt of heeft u hem zelfs gegeten. Deze paddenstoel behoort namelijk tot de familie van de eetbare paddenstoelen en wordt door velen als een delicatesse beschouwd. Maar wist u dat aan deze Japanse eetbare zwam geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven? De shiitake bevat onder andere veel polysacchariden (koolhydraten), mineralen en vitamine-B en vitamine-C. De kwaliteit van het immuunsysteem wordt sterk verbeterd door het eten van shiitake. Daarom wordt deze paddenstoel veel gebruikt in de fytotherapie, de kruidengeneeskunde.

Shiitake

shiitake Lentinula Edodes kopen

 

Cordyceps sinensis

De Cordyceps sinensis is een van de meest gewaardeerde medicinale paddenstoelen in de traditionele Chinese geneeskunde. Het vreemde uiterlijk en de plaats van zijn groei worden beschouwd als zeer goed voor de gezondheid. Hij wordt gebruikt om de immuniteit te versterken en het leven te verlengen. Het wordt ook gebruikt voor melancholie, gebrek aan eetlust, diarree, hoest, astma en droomzweten.

Cordyceps

cordyceps sinensis kopen

 

Maitake

De Maitake (Grifola Frondosa), in Nederland ook bekend als Eikhaas, komt voor in het noordwesten van Japan en wordt gerekend tot de eetbare paddenstoelen. Het is een populaire schimmelsoort waarmee heerlijke gerechten worden gemaakt. Maitake wordt gekookt, gebakken, geroosterd en zelfs gefrituurd gegeten. Medisch gezien is de Maitake zeer belangrijk vanwege zijn antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen.

Maitake

maitake grifola frondosa eikhaas kopen

 

Agaricus blazei

De Agaricus blazei paddenstoel, ook wel bladhoopchampignon heeft ook opmerkelijke antioxiderende eigenschappen. De Agaricus blazei paddenstoel is bestudeerd en onderzocht om vele ziekten en kwalen te helpen bestrijden, waaronder kanker, hepatitis, diabetes, hoge bloeddruk en zelfs hart- en vaatziekten. De Agaricus blazei is gebruikt in anti-aging huidverzorgingsproducten en in haargroei producten. Naast de voordelen voor de gezondheid bevat de Agaricus blazei paddenstoel een hoog eiwitgehalte, waardoor het een uitstekend voedingssupplement is voor vegetariërs of veganisten die hun eiwitinname willen verhogen.

Agaricus blazei

agaricus blazei kopen

 

Auricularia auricula

Auricularia auricula is een populaire eetbare paddenstoel in Azië. "Auricularia" betekent "oor", wat verwijst naar zijn uiterlijk, terwijl "auricula" oorlel betekent. Judasoor is ook een veelgebruikte naam, deze schimmel groeit op vlierbomen. De oude Grieken gebruikten het om een aantal aandoeningen te behandelen, van astma tot ontstekingen en zweren. Modern wetenschappelijk bewijs toont aan dat Judasoor zeer rijk is aan slijmstoffen, die in de kruidengeneeskunde doorgaans als verzachtend voor de slijmvliezen van keel en darmen worden beschouwd. Bovendien zijn een aantal polysacchariden, een soort koolhydraten, geïsoleerd, die ontstekingsremmend en anti-tumoractiviteit hebben. Een van de polysacchariden heeft ook een duidelijk antistollingseffect in het bloed, vergelijkbaar met aspirine.

Auricularia

Auricularia auricula judasoor kopen

 

Coprinus comatus

Coprinus comatus is een van de meest voorkomende van de honderd soorten inktzwammen (Coprinus) die in België en Nederland voorkomen. De geschubde inktzwam is een nematofage (aaltjesetende) zwam. Hij helpt mogelijk de groei van kankercellen tegen te gaan en de vorming van nieuwe tumor kolonies voorkomen, waardoor hij als antitumor middel tegen borstkanker kan worden geëxtraheerd.

Coprinus comatus

coprinus comatus inktzwam kopen

 

Coriolus versicolor

Coriolus versicolor, ook bekend als Turkey Tail en of elfenbankje, wordt al lang gebruikt in de Chinese en Japanse geneeskunde. Tegenwoordig is het de meest voorgeschreven paddenstoel met geneeskrachtige eigenschappen en wordt hij door het farmaceutische bedrijf Sankyo Pharmaceutical Company verkocht als het geneesmiddel "Krestin". De actieve bestanddelen van Coriolus zijn de polysaccharide K (PSK) en de eiwitgebonden polysaccharide peptides (PSP). Met name de verbinding PSK, die vooral in Japan veel wordt aanbevolen, is uitgebreid bestudeerd.

Turkey tail

Coriolus versicolor Turkey Tail elfenbankje kopen

 

Pleurotus ostreatus

De Pleurotus ostreatus of oesterzwam is een zeer variabele en luxueuze paddenstoel. De naam komt van de Latijnse woorden "ostrea", wat "oester" betekent, en "Ostreatus" verwijst naar de gelijkenis van zijn openingen met de schelp van een oester. De oester heeft ook zeer belangrijke gezondheidseffecten omdat hij rijk is aan vitamine C, foliumzuur en B-vitaminen die oxidatieve stress kunnen bestrijden. Hij bevat ook pleuran, een polysaccharide waarnaar momenteel wetenschappelijk onderzoek wordt verricht.Oesterzwammen worden vooral aanbevolen vanwege hun gezondheidsondersteunende effecten op botten, tanden, gewrichten en bloed.

Pleurotus ostreatus

Pleurotus ostreatus oesterzwam kopen

 

Polyporus umbellatus

De Polyporus umbellatus (Schermpjeseikhaas) paddenstoel is vrij zeldzaam en groeit op de wortels van eiken en berken. Al in de Middeleeuwen werd deze paddenstoel beschreven als een diureticum* en werd hij gebruikt ter ondersteuning van diuretica* (vooral dikke enkels/benen). Omdat de wilde Polyporus zo zeldzaam en dus zo prijzig is, was het aantrekkelijk om de paddenstoel te kweken. Paddenstoelen produceren, net als mensen, vitamine D bij blootstelling aan zonlicht. In feite is het de enige niet-dierlijke bron die een significante hoeveelheid vitamine D bevat.

Polyporus umbellatus

polyporus umbellatus schermpjeseikhaas kopen

Enoki

De enoki ofwel fluweelpoot is een gekweekte enoki paddenstoel. Omdat deze paddenstoelen in het donker worden gekweekt, blijven ze mooi wit. En omdat ze met extra CO2 worden gekweekt, krijgen ze de kenmerkende lange, dunne steeltjes. De wilde versie lijkt veel meer op een normale paddenstoel dan enoki. De fluweelpoot -ook wel Enoki- genoemd is heerlijk en supergezond. Deze paddenstoel bevat antioxidanten en verlaagt het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Enoki

Enoki fluweelpoot kopen

 

Tremella fuciformis

Tremella fuciformis is een medicinale paddenstoel die wordt gebruikt als natuurlijke vitamine D-bron. Het bestaat uit een groot aantal kleine cellen die sterk op elkaar lijken, maar slechts weinig in grootte verschillen. Dit kleincellige organisme ziet er bijna doorzichtig en een beetje slijmerig uit. Het heeft geen paddenstoelvorm, maar is een slijmerige witte schimmel met dunne krulflappen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt tremella gebruikt als leverbeschermer. Verder is het een medicijn tegen verkoudheid en hoge bloeddruk. Ook droge hoest en droge huid worden ermee behandeld. In de Chinese geneeskunde wordt de paddenstoel zowel vers als in gedroogde vorm gebruikt.

Tremella fuciformis

Tremella fuciformis kopen